No Result
View All Result
Τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συνόδευσε στην περιοδεία του στην Δυτική Μακεδονία ο Τρικαλινός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, πραγματοποίησε σειρά επαφών με Εκπροσώπους παραγωγικών Φορέων και είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τα βασικά του συμπεράσματα από αυτές τις συζητήσεις, στον Πρωθυπουργό.
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στην Κοζάνη το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Δυτική Μακεδονία, με επίκεντρο την απόφαση του η περιοχή αυτή να πρωταγωνιστεί και στο μέλλον ως ενεργειακό κέντρο και ο κ. Σκρέκας, παρουσίασε αναλυτικά τους 5 άξονες του ενεργειακού και περιβαλλοντικού μέρους του Σχεδίου και άκουσε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαγγέλλει την έναρξη της μελέτης για την σιδηροδρομική διασύνδεση Καλαμπάκας- Κοζάνης.
Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, που αποτέλεσε χρόνιο αίτημα για τους κατοίκους της Καλαμπάκας και πολιτικό όραμα για τον Τρικαλινό Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπήρξε ανέκαθεν θιασώτης αυτού του εξαιρετικά χρήσιμου σιδηροδρομικού άξονα στην «καρδιά» της ηπειρωτικής Ελλάδας, με προφανή οφέλη τόσο για την Καλαμπάκα, όσο και για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία.
Εντωμεταξύ πολύτιμη είναι η συμβολή της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα για ενεργειακή αυτονομία, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της μονάδας.
Ο κ. Σκρέκας εξήρε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας μονάδας, η οποία:
Ανταγωνίζεται σε θέμα κόστους παραγωγής τις μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν σήμερα, ακόμα και σε περιόδους με χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου
Δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας κτυπώντας την ανεργία και δίνει το χρονικό περιθώριο ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη και ομαλή ενεργειακή μετάβαση
Εκπέμπει χαμηλότερο CO2 στο περιβάλλον, σε σχέση με τις υφιστάμενες μονάδες
Θωρακίζει την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας.
«Η ΔΕΗ, με τις επιλογές της σημερινής Διοίκησης και με την στήριξη της Κυβέρνησης, από ζημιογόνος εταιρεία που ήταν το 2019, με συσσωρευμένες ζημιές 2,5 δις ευρώ και χρέη προς προμηθευτές που προσέγγιζαν τα 900 εκ. ευρώ, έχει μετατραπεί σε εθνικό πρωταθλητή που έχει την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στον ενεργειακό τομέα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο» υπογράμμισε ο Υπουργός που παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται πάνω σε 5 άξονες:
Αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος
Έργα φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο
Έργα τηλεθέρμανσης
Προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας
Βελτίωση του αστικού τοπίου και προστασία της φύσης
Στην παρουσίαση, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Κυβέρνηση έλαβε την φιλόδοξη, αλλά αναγκαία απόφαση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας προς μια πιο ΄΄πράσινη΄΄ κατεύθυνση. Έχουμε την βούληση, έχουμε το σχέδιο, έχουμε και τα εργαλεία για να το κάνουμε πράξη. Σκοπός μας είναι να δίνουμε λύσεις και, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, να στηρίζουμε τις προσπάθειες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, νομοθετούμε την δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνδέονται με την υψηλή τάση και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν».
Στην συνέχεια, ο Υπουργός, αναφέρθηκε στις νέες υποδομές για την τηλεθέρμανση για τις οποίες διατίθεται το ποσό των 170 εκ. ευρώ. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν σε προσιτά επίπεδα, ώστε να έχουν διασφαλίσει την θέρμανση τους όλα τα σπίτια και τα καταστήματα. «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει εκπονήσει 54 έργα, συνολικού ύψους 400 εκ. ευρώ για κρίσιμες υποδομές στην Δυτική Μακεδονία. Η λειτουργία της ΄΄Πτολεμαΐδας 5΄΄ δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Σκρέκας,
Στα έργα υποδομής, ο κ. Σκρέκας είπε χαρακτηριστικά ότι «προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και υλοποιούμε σημαντικά έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Δυτική Μακεδονία, συνολικού ύψους 13,5 εκ. ευρώ, εντάσσουμε περισσότερα από 1.000 στρέμματα στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα και από όλα αυτά, η τοπική κοινωνία θα έχει μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη».
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Υπουργός στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης από τα οποία επωφελήθηκαν καταναλωτές της Δυτικής Μακεδονίας: Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 4.000 νοικοκυριά στην Περιφέρεια αυτή επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για το οποίο διατέθηκαν 52,6 εκ. ευρώ, ενώ περίπου 20.000 είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αλλάζω συσκευή».
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτή που είχε έως τώρα».
No Result
View All Result
Discussion about this post