No Result
View All Result
Στις 29 Ιουνίου του 1874, ο Χαρίλαος Τρικούπης νέος τότε πολιτικός, έγραψε στην εφημερίδα «Καιροί» χωρίς υπογραφή, ένα άρθρο με τον τίτλο «Τις πταίει».
Σε αυτό το άρθρο έκανε λόγο για την πολιτική κρίση, για την μη καλή λειτουργία του πολιτεύματος, για την θεωρία του «κηπουρού» δηλαδή για το ότι ο Βασιλιάς μπορούσε να κάνει Πρωθυπουργό ακόμη και τον κηπουρό του.
Μιλούσε, επίσης, για τις παρανομίες των υποψηφίων βουλευτών, για τους εκβιασμούς των πολιτών και για τις νοθείες. Τέλος χαρακτήριζε τις εκλογές «νόθες».
Συνελήφθη. Φυλακίστηκε και τελικά έγινε Πρωθυπουργός στις 10 Δεκεμβρίου 1893 και στην Βουλή είπε την περίφημη φράση «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν».
Στην σημερινή Ελλάδα βιώνουμε μια άλλη πολύ δύσκολη κατάσταση στην πολιτική, στην οικονομία αλλά και στον τομέα της Υγείας.
Μια μεγάλη πανδημία, που ξεκίνησε από την Κίνα, μπήκε έντονα στην ζωή των πολιτών, όλης της Υφηλίου και έχει κατατρομοκρατήσει νέους και γέρους.
Μας έβαλαν στο … ΓΥΨΟ… αλλά Δημοκρατικά…!
Έκλεισαν, σχεδόν, τα πάντα, πλην των δομών εκείνων, που είναι απαραίτητες, για την επιβίωση της κοινωνίας. Προέχει η προστασία των πολιτών, η συνέχεια του κράτους και η οικονομική κατάσταση. Μιλάνε για «ατομική ευθύνης» για την κοινωνική ευθύνη, που έχουν αυτοί, δεν μιλάει κανένας.,
Όλες οι ελπίδες έπεσαν πάνω στους Γιατρούς, τους Νοσηλευτές, τους Ερευνητές, για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η τελευταία μάχη δίνεται στις Μ.Ε.Θ. δηλ. στις Μανάδες Εντατικές Θεραπείας, όπου η ΖΩΗ και ο ΘΑΝΑΤΟΣ είναι δίπλα – δίπλα και κανένας δεν γνωρίζει ποιος τελικά θα νικήσει.
Όλοι μας, πολιτικοί και πολίτες, στραφήκαμε κυρίως στα Δημόσια Νοσοκομεία, χωρίς να παραβλέψουμε και την προσφορά του Ιδιωτικού Τομέα. Το μυαλό και η ελπίδα όλων μας έχουν περάσει στα Δημόσια Νοσηλευτικά Ιδρύματα και στο προσωπικό τους. Αυτά που, δυστυχώς, είναι υποστελεχομένα κατά 50%. Τότε, που κατάκλεβαν το δημόσιο χρήμα κανένας δεν σκέφθηκε ούτε την Υγεία, ούτε την Παιδεία, ούτε τις Ένοπλες Δυνάμεις και ούτε την Πατρίδα.
Σε τι κατάσταση, όμως, είναι τα Νοσοκομεία και «τις πταίει» για το κατάντημά τους;
Εδώ και δεκαετίες, τα πράγματα είναι άσχημα. Με τα Μνημόνια, όμως, έγιναν τραγικά, αφού προηγήθηκε η διαφθορά και η διαπλοκή. Κατ’ αρχήν έγινε μεγάλος πόλεμος εναντίου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ) από πολλές πλευρές. Βουλευτές, Υπουργοί, Κυβερνήσεις, διαπλοκή, διαφθορά και οικονομικά συμφέρονται σχεδόν απαξίωσαν το Ε.Σ.Υ. Γιατροί δεν διορίζονταν. Νοσηλευτές δεν επαρκούσαν. Τεχνολόγοι και λοιπό προσωπικό ήταν σε μόνιμη ανεπάρκεια. Πάνω από 10.000 Γιατροί έφυγαν και έγιναν οικονομικοί μετανάστες. Αυτοί θα στήριζαν το Ε.Σ.Υ. και όχι τα τρωκτικά των πολιτικών και ούτε οι εκατομμυριούχοι ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες. Τους σπούδασαν οι γονείς. Ξόδεψε το κράτος για αυτούς και τους πήραν έτοιμους επιστήμονες, οι ξένες χώρες. Γέμισε η Υφήλιος με Έλληνες Γιατρούς.
Όσοι έμειναν στην Ελλάδα, το κράτος τους έδινε και τους δίνει μισθούς πείνας. Τώρα, που θέλει να διορίσει, λόγω του «κορονοϊού», δεν υπάρχουν Γιατροί και μάλιστα γιατροί «Πρώτης Γραμμής». Το προσωπικό των Δημοσίων Νοσοκομείων είναι σχεδόν… γερασμένο και η λειτουργία των Ιδρυμάτων αυτών καθίσταται προβληματική. Μόνον η αγάπη, όσων υπηρετούν το ΕΣΥ, για το λειτούργημά τους και για τον παράγοντα άνθρωπο, κρατά τα Ιδρύματα αυτά όρθια.
Τώρα, το κράτος και η κοινωνία, θαυμάζει και χειροκροτεί, τα στελέχη του Ε.Σ.Υ. για την προσφορά τους. Τώρα, που Γιατροί και Νοσηλευτές, μπαίνουν σε καραντίνα και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους, τώρα τους στηρίζουν όλοι…! Τώρα θυμήθηκαν τις «Άσπρες Μπλούζες». Εκείνοι, που σχεδόν, διέλυσαν το ΕΣΥ και ήθελαν να περάσει όλο το σύστημα της Υγείας στα χέρια των Ιδιωτών, των Κεφαλαίων και των Trust, αυτοί είναι και οι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα. Και φυσικά πρέπει να λογοδοτήσουν στον λαό.
Μόλις περάσει το …. «τσουνάμι του κορονοϊού», πρέπει να αρχίσει ο προγραμματισμός, για την λειτουργία και για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που θα καλύψει, για δεκαετίες, τις ανάγκες του λαού. Ο κομματισμός και η ρουσφετολογία οφείλουν να εξαφανισθούν και οι προσλήψεις να γίνονται αξιοκρατικά, αφού φυσικά δοθούν και οικονομικά κίνητρα. Τα Περιφερειακά Νοσοκομεία δεν έχουν ανάγκη από «Εξωτικές Ειδικότητες» αλλά από Γιατρούς «πρώτης γραμμής».
Στο Γ.Ν.Τρικάλων έπαιρναν πλαστικούς Χειρουργούς και έφτιαχναν θέσεις για Αγγειοχειρουργούς, για Θωρακοχειρουργούς και Νευροχειρουργούς, προκειμένου να βολευτούν οι ίδιοι και να βολέψουν και τα «δικά τους παιδιά». Βασικές κλινικές όπως οι Παθολογικές, Χειρουργικές, Καρδιολογικές, Ορθοπεδικές, Παιδιατρικές, Πνευμονολογικές, Ακτινολογικές κλπ. ήταν υποστελεχωμένες και εφημέρευαν σε αυτές Γενικοί Ιατροί των Κέντρων Υγείας.
Σήμερα, όλοι γνωρίζουν το «τις πταίει», για το κατάντημα της Υγείας, της οικονομίας και της Πατρίδας μας.
Θα πληρωθεί αυτός ο …. λογαριασμός στις επόμενες κάλπες ή θα ισχύσει αυτό που έλεγε ο Τσώρτσιλ ότι «ο κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του ταιριάζει;»
Οι χθεσινοί υπεύθυνοι, για όλη αυτή την κατάσταση, έγιναν πάλι οι «Σωτήρες» του κράτους και μιλάνε για «ατομική ευθύνη, χωρίς να λένε κάτι για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ευθύνη, που έχουν οι ίδιοι…!
Παραδώσαμε την ατομική μας ελευθερία και μας έβαλαν στο «ΓΎΨΟ» με … δημοκρατικές διαδικασίες.
Πάντως το ΑΥΡΙΟ δεν θα ‘χει καμία σχέση με το ΧΘΕΣ, όποτε και αν μας βγάλουν από τον… γύψο!
Όσο για την οικονομική καταστροφή, μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον «κορονοϊό», θα την πληρώσει και πάλι ο επιχειρηματίας, ο μικρομεσαίος, ο επαγγελματίας και ο υπάλληλος δηλαδή ο λαός.
Γιατί δεν κόβουν ή δεν μειώνουν τους μισθούς Τραπεζιτών, Υπουργών, Βουλευτών, Διοικητών ΔΕΚΟ, Golden Boys και όλων των άλλων κρατικοδίαιτων, για να βοηθηθεί η οικονομία σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία; Ας αφήσουν τα ΛΟΓΙΑ και ας μπούνε στην πράξη.
Είναι 9 μήνες κυβέρνηση και όχι Αντιπολίτευση.
Δρ. Κώστας Πατέρας D. Ed., M. Ed., Ph.D.
No Result
View All Result
Discussion about this post