Ήταν 18 Νοεμβρίου 1826 όταν η Αράχωβα βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο καθώς ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πραγματοποίησε εκστρατεία στις «προσκυνημένες» περιοχές της Στερεάς Ελλάδας για να αναζωπυρώσει το επαναστατικό πνεύμα των κατοίκων της και να αναγκάσει τον Κιουταχή να στείλει δυνάμεις εναντίον του, εξασθενώντας το στρατόπεδό του στην Αθήνα που πολιορκούσε την Ακρόπολη.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης την καταλαμβάνει και οι Τούρκοι στέλνουν από τη Λιβαδειά τον Μουστάμπεη με 2.000 επίλεκτους Τουρκαλβανούς και 200 ιππείς αλλά το κρύο και το χιόνι εμπόδιζε τις κινήσεις τους και μάλιστα πέφτει νεκρός και ο Μουσταμπέης και οι διαπραγματεύσεις τους για φυγή πέφτουν στο κενό.
Αποφασίζουν 5 μέρες μετά φυγή εν μέσω χιονοθύελλας και σώζονται από την επίθεση των Ελλήνων μόνο 200 και αυτοί με σοβαρά κρυοπαγήματα, ενώ η πλευρά του Καραϊσκάκη μετρά 4 νεκρούς και 9 ελαφρά τραυματίες…
Την επομένη της μάχης, ο Καραϊσκάκης ακολουθώντας έθιμο των Τούρκων, έστησε σε λόφο τρόπαιο με 300 κεφάλια των εχθρών του και με την επιγραφή: «Τρόπαιον των Ελλήνων κατά των βαρβάρων Οθωμανών ανεγερθέν κατά το 1826 έτος Νοεμβρίου 24· Εν Αράχωβα». Συγχρόνως, έστειλε στην κυβέρνηση, που έδρευε στην Αίγινα, τα κεφάλια του Μουστάμπεη και του Κεχαγιάμπεη, καθώς και 12 αιχμάλωτους Τούρκους αξιωματικούς.
Ο Καραϊσκάκης ανήγγειλε τη μεγάλη νίκη στην κυβέρνηση με επιστολή, την οποία υπέγραψαν όλοι οι οπλαρχηγοί και οι αξιωματικοί που πήραν μέρος στη μάχη.
Η νίκη στην Αράχοβα αναζωπύρωσε την επανάσταση στη Ρούμελη, που βρισκόταν σε κρίσιμο σημείο εξαιτίας των επιχειρήσεων του Κιουταχή και αναπτέρωσε το ηθικό των πολιορκημένων Ελλήνων στην Ακρόπολη της Αθήνας.
Discussion about this post