ΔΕΝ υπάρχει σήμερα άνθρωπος που να ζει στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη και να μην εισπράττει μια γενική δυσαρέσκεια για αυτούς που κυβερνούν.
Τα αίτια είναι πολλά, κυρίως, όμως, είναι η εξαφάνιση των αρχών και των αξιών, το προσωπικό συμφέρον, η έλλειψη της ανθρωπιάς, η κακή οικονομία, η ακρίβεια, η σκληρή καθημερινότητα, τα πολλά ψέματα και η απαξίωση της αλήθειας.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται ρήξεις και αντιπαλότητες μεταξύ κοινωνίας και Κυβερνήσεων, οι οποίες Κυβερνήσεις καθοδηγούνται και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος της ποιότητας της ζωής των πολλών.
Αντί να ξεκινήσουν με ορθολογισμό, με σκέψη, με πρόγραμμα και με χρονοδιάγραμμα, οι κυβερνώντες, με την δύναμη της εξουσίας, κάνουν ότι θέλουν, αφού βάζουν τα πάντα να κυλήσουν με τον …αυτόματο πιλότο.
Όταν τα πράγματα αρχίζουν άσχημα δεν μπορούν να έχουν καλό τέλος, γιατί ο Πλάτων και ο Ησίοδος έλεγαν, πως «η καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός» δηλαδή η καλή αρχή κάθε προσπάθειας είναι το μισό όλης της ενέργειας.
Έτσι ήρθε, αναπόφευκτα, η σύγκρουση μεταξύ πολιτών και Κυβερνήσεων και κάθε κοινωνία προσπαθεί να απαλλαγεί από το στημένο πολιτικό σύστημα. Δημιουργήθηκε, επομένως, μια πολιτική … ηφαιστειακή κατάσταση, η οποία, δυστυχώς, χτύπησε και την χώρα μας.
Διαλυτικές τάσεις και ρήξεις παρουσιάζονται και στο πολιτικό σύστημα της χώρας και είναι αφετηρίες εξελίξεων. Η απογοήτευση, η δύσκολη ζωή, και τα άσχημα δημοσκοπικά δεδομένα φέρουν γκρίνια, εσωτερικούς τριγμούς, ανοιχτές συγκρούσεις, διαγραφές, «αντάρτικο», που απαξιώνουν τόσο την πολιτική όσο και τους πολιτικούς.
Όλοι οι πολίτες γίνονται μάρτυρες των εσωκομματικών συγκρούσεων τόσο στην Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή των 3 κομμάτων, που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία και έσπειραν την δυστυχία στους πολίτες.
Πράγματι τα κόμματα είναι σε νευρική … κρίση. Οι αυτοδύναμες Κυβερνήσεις αποτελούν πλέον παρελθόν και στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίζονται οι «συμμαχικές» δηλαδή πολυκομματικές Κυβερνήσεις.
Δυστυχώς, από την μεταπολίτευση και μετά σχεδόν όλοι οι Πρωθυπουργοί έδειξαν σημάδια αυταρχισμού, απαξίωσαν την δημοκρατία, αγνόησαν την διάκριση των εξουσιών δηλαδή την νομοθετική, την δικαστική και την εκτελεστική, θέσπισαν το ακαταδίωκτο για τους ίδιους και τους Υπουργούς και τους Βουλευτές, περιφρόνησαν τον λαό και έφτιαξαν δικά τους κομματικά και προσωπικά βιλαέτια.
Όλοι τους ομιλούν για δικαιοσύνη αλλά δεν την εφαρμόζουν, όπως έκαναν οι Δικαστές της Γαλλίας, που πρότειναν φυλάκιση 7 ετών για τον Νικολά Σαρκοζί, πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και όπως έκαναν και οι Δικαστές της Αυστρίας που έβαλαν 4 χρόνια φυλακή των πρώην Υπουργό Οικονομικών Καρλ Χαϊνς Γκράσσερ, για κατάχρηση εξουσίας και για διαφθορά.
Στην Ελλάδα κάηκαν στο Μάτι 104 ψυχές, στην Μάνδρα πνίγηκαν 25 συμπολίτες, στα Τέμπη πέθανα 57 ανθρώπινες υπάρξεις και στον κατακλυσμό της Θεσσαλίας έφυγαν βίαια συντοπίτες μας, ενώ καταστράφηκε όλη η περιφέρεια και αφανιστήκαν σπίτια, χωριά, καλλιέργειες και γεωργικά μηχανήματα και ένα τεράστιο ζωϊκό κεφάλαιο και δεν τιμωρήθηκε ούτε ένας πολιτικός.
Και όμως, προς στιγμήν, δεν μπήκε κανένας φυλακή, αφού μόνο για τον ΟΣΕ διατέθηκαν περίπου 20 δις ευρώ, χρήματα των Ελλήνων πολιτών, και δεν έγινε τίποτε. Όλοι τους πήραν ποινές… που ήταν χάδι, αλλά φυλακή δεν υπήρξε και όλοι τους ήταν υπεύθυνοι αλλά και ανεύθυνοι. Αξέχαστη θα μείνει η φράση του ανίκανου και επικίνδυνο Πρωθυπουργού της χώρας, ότι το έγκλημα των Τεμπών έγινε από «ανθρώπινο λάθος». Με απλά λόγια ο Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, των Τεμπών, δεν φέρουν καμία ευθύνη;
Το … φιάσκο της Προανακριτικής δεν το ξεχνάει κανένας πολίτης.Εκεί φάνηκε η νοσηρή λειτουργία της Δικαιοσύνης και έτσι ξεκίνησε η ιστορία με το μπάζωμα των Τεμπών. Να γιατί ο Μάριος Σαλμάς, πρώην Υπουργός της Ν.Δ. και πρόσφατα διαγραφείς από το κόμμα είπε «η Ν.Δ. να αλλάξει τον Πρωθυπουργό των συμφερόντων».
Ο Πρωθυπουργός της φτώχειας, της αλλαγής φυσιογνωμίας στο κόμμα της Ν.Δ., της ακρίβειας, του ψεύδους και της ανικανότητας περνάει μέσα από τις πιο κρίσιμες «συμπληγάδες» της πολιτικής του ζωής, φυσικά χωρίς να έχει συγκεκριμένη στρατηγική πολιτική.
Προ 4 ημερών είπε πως η Ελλάδα είναι στην 13η θέση της αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ, ενώ η Eurostat, 3 ημέρες πριν, κατατάσσει την Ελλάδα στην 26η θέση, μεταξύ των 27 μελών της Ε.Ε. δηλαδή μία θέση πριν την τελευταία Βουλγαρία.
Ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης φλυαρεί, υπόσχεται, ψεύδεται, υποκρίνεται και αγνοεί πως η ουσία της επικοινωνίας δεν είναι η φλυαρία αλλά η ουσιαστική μετάδοση γνώσεων, σκέψεων, ιδεών και αλήθειας. Πόσο δίκαιο είχε ο Πλάτων, όταν έλεγε πως «οι έξυπνοι ομιλούν γιατί έχουν κάτι να πουν, ενώ οι άλλοι επειδή πρέπει να πουν κάτι».
Η Κυβέρνηση μένει και από οξυγόνο και από καύσιμα και ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης είναι υπό προθεσμία Πρωθυπουργός μέχρι τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ. Αμφισβητείται ανοιχτά από Καραμανλή, Σαμαρά, Παυλόπουλο, και από 60 Βουλευτές και αρκετούς μεγαλοεπιχειρηματίες, που βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια «της Κιβωτού της Εθνικής Μνήμης» που αφορούσε 121-792 Έλληνες που έχασαν την ζωή τους για την πατρίδα, ενώ ο Πρωθυπουργός … έλαμψε δια της … απουσίας.
Η μάχη της διαδοχής ξεκίνησε και οι οικονομικές παροχές… μυρίζουν πρόωρες εκλογές, ώστε να παραγραφούν και τα αδικήματα, για το έγκλημα των Τεμπών. Η ακατάσχετη παροχολογία θυμίζει το «Τσοβόλα δώστα όλα» του Ανδρέα Παπανδρέου, που ειπώθηκε στο Περιστέρι το 1989.
Το μέτωπο που άνοιξαν 11 Βουλευτές της Ν.Δ. με ερώτηση στην Βουλή, για μαζικές αγορές «μπιρ – παρά» ακινήτων από Τούρκους στη Θράκη και στα νησιά, αποδεικνύει, πως το καράβι, που λέγεται Κυβέρνηση Μητσοτάκη, βυθίζεται αύτανδρο και ότι έχουμε Πρωθυπουργό με ημερομηνία λήξης. Η πτώση του έρχεται με … πάταγο…!
Πολύ ευχάριστα, όμως, είναι όσα είπε ο Τράμπ και η Γκιλφόιλ, μελλοντική Πρέσβης στην Αθήνα, στο Λευκό Οίκο, κατά την εορτή της 25ης Μαρτίου, αρκεί … όμως, να γίνουν πράξη.
Φυσικά, πολύ θετική εξέλιξη είναι και η είσοδος της «Chevron» και της «ExonMobil», Αμερικανικές μεγάλες εταιρείες, σε 2 οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, για έρευνα για υδρογονάνθρακες. Αυτή η κίνηση βάζει δυναμικά την Ελλάδα στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου και κατοχυρώνει τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί διπλωματικό τετελεσμένο απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και την «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν.
Βέβαια ο Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2021, σε ομιλία στην ΟΗΕ, είχε πει ότι οι «υδρογονάνθρακες είναι αγαθό, που χάνει την αξία του» και σταμάτησε κάθε κίνηση για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Χάθηκαν, από λάθη του Μητσοτάκη, 5 χρόνια και υποστηρίχθηκαν τα φωτοβολταϊκά και τα Αιολικά Πάρκα, οι … περίφημες ΑΠΕ (Ανεξάρτητες Πηγές Ενέργειας), γιατί αυτή ήταν η γραμμή Αμερικής, Γερμανίας και Ε.Ε. Από την μία πλευρά ομιλούν για την αξία του περιβάλλοντος και από την άλλη βάζουν φωτοβολταϊκά και Αιολικά Πάρκα σε κάμπους και βουνά και καταστρέφουν τις αισθητικού κάλλους περιοχές.
Τέτοιο έργο είναι και το «φαραωνικό» φωτοβολταϊκό πάρκο στα Τρίκαλα, που ξεκινά από την Καλαμπάκα και φθάνει μέχρι την Ζηλευτή και θέτει σε κίνδυνο την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής καθώς και την αξία των Ιερών Μονών στο Πέτρινο δάσος των Μετεώρων. Περίεργη είναι η εκκωφαντική σιωπή των τοπικών Αρχόντων.
Τώρα, όμως, που είπε ο Τράμπ «τρυπήσετε» παντού για υδρογονάνθρακες, τώρα αναγνώρισε η Γερμανία πως οι ΑΠΕ είναι ασύμφορες και απαιτεί, μεγάλη κρατική συνδρομή, η ύπαρξη τους και η συντήρηση τους.
Τέλος, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ήταν ουσιαστική και απαραίτητη δεδομένου ότι η φιλία μας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ είναι ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας για την Μέση Ανατολή και για την Εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Φαίνεται πως το παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο θα το καθορίσουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, και για αυτό μπαίνει σε νέα ευθεία τόσο η ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ε.Ε. όσο και η επανεμφάνιση του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med.), που … πάγωσε για μερικά χρόνια.
Όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος της ΝεοΟθωμανικής αυτοκρατορίας, που ονειρεύεται ο Ερντογάν και για αυτό οι προκλήσεις θα ναι πιο συχνές και πιο επικίνδυνες από την Τουρκία. Οι Τούρκοι ξαναπήγαν στα Ίμια και η ένταση ανέβηκε στα ύψη για 40 λεπτά. Είναι καιρός να λάβουμε τα μέτρα μας. Ενδεχομένως, τα «ήρεμα νερά» να μετατραπούν σε Μεσογειακό τσουνάμι μελλοντικά.
Δεν είχε άδικο ο Τζόρτζ Ουάσιγκτον, το 1790 που έλεγε στο Αμερικανικό Κογκρέσο ότι «όποιος θέλει, ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο», αλλά ο Ηρόδοτος τόνιζε πως «κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη».
Δρ. Κώστας Πατέρας
Ed., M. Ed., Ph.D.
Discussion about this post