No Result
View All Result
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται ξανά στους δρόμους, φέρνοντας στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα και τα ελάχιστα «όπλα» που διαθέτουν οι ίδιοι στη φαρέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι απολύτως δικαιολογημένες.
Είναι η επαγγελματική τάξη που δίνει τον δικό της αγώνα επιβίωσης χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τις ζημιές από φυσικές καταστροφές (παγωνιά, λειψυδρία κ.ά.), την διαθεσιμότητα της ετήσιας συγκομιδής τους στην αγορά, την προσφορά και ζήτηση που στην οικονομία διαρκώς μεταβάλλεται.
Και μόνο αυτοί οι παράγοντες θα έπρεπε να υποχρεώσουν την πολιτεία να διαμορφώσει ένα σχέδιο προτεινόμενων καλλιεργειών αλλά και προτεινόμενων Ευρωπαϊκών αγορών για την απορρόφηση των άριστων γεωργικών προϊόντων μας.
Οι αγρότες όμως σήμερα, εκτός του ότι απουσιάζει ο γενικότερος σχεδιασμός για την διατήρηση του βραχίονα της Ελληνικής οικονομίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής των προϊόντων που δικαιολογημένα στενάζουν και οργανώνουν τον αγώνα τους.
Και καλά κάνουν. Τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι και δικά μας προβλήματα καθώς εξαρτάται από την παραγωγή, κατά ένα μεγάλο μέρος, η επάρκεια των τροφίμων στη χώρα και κατ΄ επέκταση η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.
Επιπλέον πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι οι μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν είναι προστατευμένες από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες σε καλλιέργειες και ζώα που απαιτούν έκτακτες ενισχύσεις, πολύ περισσότερο από συνθήκες πανδημίας που όπως και άλλες επαγγελματικές ομάδες παρήγαγαν αλλά τα προϊόντα τους δεν διοχετεύτηκαν στην αγορά γιατί πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες είχαν αναστείλει, λόγω περιοριστικών μέτρων, την δραστηριότητά τους.
Σήμερα οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα.
Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης που πηγάζει από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα και γενικότερα στο κόστος παραγωγής των προϊόντων σε κάθε μικρή επιχείρηση.
Βασικοί άξονες για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος είναι σίγουρα το αφορολόγητο πετρέλαιο στις αγροτικές επιχειρήσεις, η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που θα μειώσει το κόστος παραγωγής, η επιδότηση των ζωοτροφών, των φαρμάκων και γενικότερα των μέσων παραγωγής, η άμεση ενίσχυση από τον ΕΛΓΑ του αγροτικού εισοδήματος σε περίπτωση φυσικών καταστροφών στο 100% και η καταβολή ποσοστιαίας ενίσχυσης σε αναγκαστική αλλαγή καλλιέργειας.
Κυρίαρχα όμως απαιτείται σχεδιασμός ενός παραγωγικού μοντέλου που στην βάση του θα στηρίζεται σε έναν καλά οργανωμένο πρωτογενή τομέα.
Γεώργιος Τσιάκαλος
Εκπαιδευτικός
No Result
View All Result
Discussion about this post