Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι κάτι που όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζει απερίφραστα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς «ναι μεν, αλλά».
Η εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα-μέλος του ΟΗΕ, είναι πράξη εχθρική, καταδικαστέα, παράνομη.
Όσοι καταδικάζουν με μισόλογα και επιχειρήματα του τύπου «ναι, αλλά και οι Ουκρανοί καταπίεζαν τους Ρωσόφωνους στα Ανατολικά της χώρας», ρίχνουν απλά νερό στον μύλο της Ρωσικής προπαγάνδας, γιατί και η Τουρκία με τέτοια έωλα επιχειρήματα, δικαιολόγησε και δικαιολογεί την εισβολή της στην ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και κατοχή του 40% του εδάφους της.
Η εισβολή είναι εισβολή, χωρίς αστερίσκους και δικαιολογίες, κάτι που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και ορθώς η χώρα μας και όλες οι Δημοκρατικές χώρες καταδίκασαν απερίφραστα από την πρώτη στιγμή.
Η Ρωσική Ομοσπονδία βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, από λάθη της ηγεσίας της.
Υπερεκτίμησε τις στρατιωτικές της ικανότητες, υποεκτίμησε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας , αλλά και τη βούληση ενός ολόκληρου λαού και της ηγεσίας του να αμυνθούν του πατρώου εδάφους.
Ακόμη η Ρωσική ηγεσία δεν υπολόγισε το εύρος και την έκταση των αντιδράσεων της Δύσης. Υπέθεσε ότι θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με τις προηγηθείσες πολεμικές επιχειρήσεις στην Γεωργία και στην Κριμαία. Κάτι που συνήθως διαβάζουν λάθος, όλοι οι απολυταρχικοί ηγέτες. Θεωρούν τις δυτικές ηγεσίες «άτολμες» και «απρόθυμες» να αναλάβουν ευθύνες, που μπορεί να οδηγήσουν σε σύρραξη. Όπως «άτολμους και μειωμένης Πατριωτικής συνείδησης», θεωρούν και τους Πολίτες των Δυτικών Δημοκρατιών…..
Η ομόθυμη καταδίκη της εισβολής από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και συνολικά της Δύσης, οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ήταν κάτι που ουδείς ανέμενε και σίγουρα δεν τις ανέμενε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν.
Εκεί που το ΝΑΤΟ ήταν «κλινικά νεκρό» κατά τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν ,τώρα εμφανίζεται περισσότερο παρά ποτέ ενωμένο και αποφασισμένο.
Τώρα το ζητούμενο είναι μια έντιμη και συμβιβαστική λύση. Μια λύση που δεν θα ακρωτηριάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και θα δίνει μια αξιοπρεπή διέξοδο υποχώρησης της Ρωσικής ηγεσίας, με απαντήσεις στα προβλήματα ασφάλειας-αυτονομίας των Ρωσόφωνων περιοχών του Ντομπάς, ρύθμιση του καθεστώτος της Κριμαίας και μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Μια αδύναμη και ταπεινωμένη Ρωσία, δεν είναι προς το συμφέρον της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί η περαιτέρω αποδυνάμωση της Ρωσίας, θα αναδείξει την Τουρκία σε Περιφερειακή υπερδύναμη. Κάτι που προφανώς δεν πρέπει να το θέλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και κυρίως δεν το θέλει η Ελλάδα.
Ηλίας Βλαχογιάννης
Discussion about this post