No Result
View All Result
Εντυπωσιακά αποτελέσματα δίνει και στην Ελλάδα, η ταυτόχρονη εφαρμογή ορθοπεδικής και πλαστικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση μικτών βλαβών οστών και μαλακών μορίων των άνω και κάτω άκρων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην μείωση των ακρωτηριασμών.
Όπως τονίστηκε στο 1ο Συν’εδριο «Εξωτερικών οστεοσυνθέσεων στην ορθοπλαστική αποκατάσταση κάτω άκρων με πρακτική εφαρμογή» των Νοσοκομείων ΚΑΤ και «Αττικόν», τα αποτελέσματα είναι εφάμιλλα με αυτά ανεπτυγμένων χωρών και δη των ΗΠΑ.
«Η μεταφορά αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων για την κάλυψη οστών (σε πόδια και χέρια) ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση (ακινητοποίηση / αποκατάσταση) των οστών στην χώρα μας πρωτοπορεί έναντι μεγάλων διεθνών χειρουργικών κέντρων» ανέφερε ο διαπρεπής Έλληνας Χειρουργός Ορθοπεδικός-Μικροχειρουργός χεριού Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού. που παρουσίασε τα περιστατικά της καριέρας του, τα οποία αντιμετώπισε σε συνεργασία με το συναδέλφό του κ. Β. Πολυζώη expert στην διόρθωση και επιμήκυνση του οστικού τμήματος των τραυμάτων κατά την δεκαετία 2002-2012.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων -στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση μικτών βλαβών οστών και μαλακών μορίων των άνω και κάτω άκρων – που αντιμετώπισε ο κ. Ιγνατιάδης, απέσπασε τον θαυμασμό των Συνέδρων.
Η ταυτόχρονη εφαρμογή ορθοπεδικής και πλαστικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια στην κάλυψη των οστών με αγγειούμενα μοσχεύματα, έχει συμβάλει καθοριστικά στην μείωση των ακρωτηριασμών και δη παραγωγικών ανθρώπων.
Σε ετήσια βάση, όπως δείχνουν τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνονται εκατομμύρια βαρείς τραυματισμοί σε πόδια και χέρια. Η πλειοψηφία των τραυματιών αυτών δυστυχώς έχαναν μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα μέλη τους.
Η πλειοψηφία των ακρωτηριασμών αυτών οφείλεται κυρίως σε:
Ατυχήματα (τροχαία ή εργατικά)
Νεοπλασίες
Διαβητική ή άλλη αγγειοπάθεια (το 75% των περιπτώσεων αυτών ο ακρωτηριασμός γίνεται στο πόδι)
Μολύνσεις
Πολεμικά Τραύματα,
Η εξέλιξη στην μικροχειρουργική δίνει πλέον την δυνατότητα στους Χειρουργούς να επιλέγουν το μόσχευμα που θα μεταφερθεί για την κάλυψη των οστών.
«Η εφαρμογή της τεχνική αυτής είναι μείζονος σημασίας γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα νοσηρότητας στην δότρια περιοχή αφού δεν θυσιάζονται βασικές αρτηρίες, είναι δε ασφαλής με ποσοστό επιτυχίας που φτάνει το 90-95% » διευκρίνισε ο κ. Ιγνατιάδης.
Η επιτυχία έχει σχέση με την εμπειρία και τις γνώσεις του Μικροχειρουργού. Η χειρουργική επέμβαση με τη νέα τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο σε σχέση με πιο πολύπλοκες και τεχνικά απαιτητικές επεμβάσεις που διαρκούν 4-5 ώρες και αποφεύγεται η μακροχρόνια νοσηλεία, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά και το τελικό κόστος που επιβαρύνει τον ασθενή ή την ασφάλειά του.
Τα αυτόλογα μοσχεύματα είναι ιστοί (δέρμα-λίπος-μύες ή και οστό). Τα μοσχεύματα αυτά μεταφέρονται από τους Μικροχειρουργούς μαζί με το αγγείο τους από μια υγιή περιοχή ενός μέλους σε μια άλλη πάσχουσα ή ελλειμματική σε απόσταση μέχρι και 40 cm.
Η ανάγκη χρήσης αυτών των μοσχευμάτων σε χέρια ή πόδια, προκύπτει όταν κάποια τμήματα αυτών των μελών έχουν χαθεί μετά από τραύμα ή έχουν αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από κατάκλιση, γάγγραινα (π.χ .διαβητικό πόδι) ή κακοήθη νεοπλασία και πρέπει το εναπομείναν οστό ή τμήμα να καλυφθεί με αυτούς, προκειμένου να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός.
No Result
View All Result
Discussion about this post