Στο πλαίσιο της περιοδείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με Εκπροσώπους παραγωγικών Φορέων στην Κομοτηνή.
Ο κ. Σκρέκας, μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με Εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης ενώ στην συνέχεια ο Τρικαλινός Υπουργός, συμμετείχε μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθάναση, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Οικονομικών – Αρμόδιο για θέματα φορολογικής πολιτικής, Απόστολο Βεζυρόπουλο και τον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, σε ευρεία σύσκεψη με τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Θράκης και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.
Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στους παραγωγικούς φορείς το συνεκτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την θωράκιση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των αγροτών απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Όπως επισήμανε, «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαθέσει περισσότερα από 8 δις ευρώ για την προστασία της κοινωνίας, ενώ το 70% αυτών προέρχονται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Τόσο για τους αγρότες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρήσαμε τις τιμές ενέργειας σε προσιτά επίπεδα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης. Η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα από την ενίσχυση της περιφέρειας».
Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τους αγρότες, ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά σε αγροτικά αντλιοστάσια. Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, το νέο πρόγραμμα θα δώσει την δυνατότητα σε αγρότες να εγκαταστήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά έως 10kV, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ενέργειας.
Τέλος, ο Τρικαλινός Υπουργός επισήμανε ότι «η Κυβέρνηση επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας, ως την μοναδική αξιόπιστη λύση για την μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις». Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι «άμεσα, θα κατατεθεί νέο Νομοσχέδιο για την περαιτέρω προώθηση της αυτοπαραγωγής, με ισχυρά κίνητρα για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά επιχειρήσεις».
Παρουσία του Πρωθυπουργού, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Θράκης στους τομείς της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.
Ο κ. Σκρέκας, παρέστη και στην τελετή έναρξης υλοποίησης της νέας Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό,
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα αποκτήσει μια από τις αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ. Για την κατασκευή της θα απασχοληθούν 800 άτομα, ενώ για την λειτουργία της θα δημιουργηθούν 100 μόνιμες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, πρόκειται για μια μονάδα με μειωμένες εκπομπές CO2, 15% τον χρόνο, αλλά και μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 23%, σε σχέση με τις υφιστάμενες.
Η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών της Κυβέρνησης μας για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τον εξαγωγικό ρόλο της Ελλάδας προς τις γειτονικές χώρες, καθώς συνδέεται με άλλες πολύ σημαντικές ενεργειακές υποδομές της περιοχής».
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «η περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίζεται γεωενεργειακά και μετατρέπεται σε ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Βαλκανίων και Μεσογείου, έναν ενεργειακό κόμβο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας, των Βαλκανίων αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «Με γρήγορα αλλά σταθερά βήματα, με όραμα αλλά και ρεαλισμό, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετατρέπει την Ελλάδα σε βασικό πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για τα Βαλκάνια αλλά και σε πύλη εισόδου για τη μεταφορά ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη».
Discussion about this post