No Result
View All Result
ΜΕ την προοπτική για πανθεσσαλικό «μπλόκο», βγάζουν αγρότες της Θεσσαλίας τα τρακτέρ στην Εθνική Οδό την ερχόμενη Τετάρτη.
Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά Καρδίτσας και όπου επισημάνθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θεσσαλικός κάμπος και τονίστηκε η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, τρακτέρ θα συγκεντρώνονται στις πλατείες χωριών της Θεσσαλίας, όπου θα πραγματοποιούνται συσκέψεις και θα αποφασισθεί που θα στηθεί το κεντρικό «μπλόκο».
Συγκεκριμένα σε επίπεδο Νομού Τρικάλων, συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη στις 6 το απόγευμα σε Μικρό Κεφαλόβρυσο και Νομή, αύριο Παρασκευή στις 12.30 το μεσημέρι στο Μεγαλοχώρι και στις 7 το απόγευμα στο Ζάρκο, το ερχόμενο Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα στα Μεγάλα Καλύβια και την ερχόμενη Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα στην Φήκη.
Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Επίσης, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο», τονίστηκε στην σύσκεψη με την επισήμανση πως «4 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και ακόμα είμαστε μετέωροι. Έχουμε απέναντί μας ένα κράτος το οποίο, αφού μας έπνιξε, τώρα αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία και την αποζημίωσή μας. Ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που μας υποσχέθηκαν, καθυστερούν τραγικά.
Επίσης τα τελικά ποσά που θα δοθούν για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες δεν θα είναι στο 100%, όπως διεκδικεί το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων».
Για παράδειγμα, στο βαμβάκι με 100% εκτιμημένη ζημιά, η αποζημίωση θα είναι 140 ευρώ/στρέμμα, για τον Νομό Τρικάλων.
Οι τιμές των προϊόντων παραμένουν χαμηλές και χαμηλότερες από πέρυσι. Χαρακτηριστικά το καλαμπόκι είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Οι τιμές σε γεωργικά μέσα και ζωοτροφές παραμένουν στα ύψη, όπως και το ενεργειακό κόστος. Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει στο 100% τις όποιες ζημιές, ούτε κάθε πιθανή αιτία καταστροφής ή νόσο.
Οι αγρότες επισημαίνουν πως «Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δημοτικές Αρχές κάνουν λόγο για αλλαγές στην χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, ενώ προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού και των ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εξαγγελίες για δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων.
Ταυτόχρονα η κοροϊδία πάει σύννεφο καθώς η Κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας. Εδώ και μήνες αρνείται να συναντηθεί με Εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων. Καλλιεργεί κλίμα αναμονής και παραπλάνησης. Την ίδια ώρα σπέρνουν την μοιρολατρία. Διάφορα «παπαγαλάκια» προσπαθούν να μας πείσουν ότι τίποτα δεν γίνεται.
Οι αγρότες όμως έχουν και μνήμη και πείρα. Ξέρουμε καλά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Όποτε βγήκαμε μαζικά και οργανωμένα στο δρόμο γυρίσαμε στα χωριά μας νικητές, με το κεφάλι ψηλά».
No Result
View All Result
Discussion about this post