No Result
View All Result
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα για οποιαδήποτε λόγο για 10 ημέρες, αποφασίστηκε μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, με τον Υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, Εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και την Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
Αυτό συνεπάγεται το 10ήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο τις περιοχές που έχουν πληγεί.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη την χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.
Παράλληλα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι στις κτηνοτροφικές μονάδες στη Μαγνησία και στην Κορινθία όπου εντοπίσθηκαν τα νέα κρούσματα της ευλογιάς (από ένα κρούσμα σε κάθε περιοχή), έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ.
Ήδη κλιμάκια Κτηνιάτρων διεξάγουν ελέγχους στην ζώνη προστασίας των 3 χλμ και στην ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ. Και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ενημερωθεί οι Κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα μέτρα που έχουν ληφθεί καθώς και οι τυροκόμοι, οι ιδιοκτήτες σφαγείων και οι προμηθευτές ζωοτροφών.
Η Κυβέρνηση λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει κάθε προβλεπόμενο από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μέτρο, προκειμένου να περιοριστεί και να εκριζωθεί η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Παράλληλα οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία και συνεργασία με τους Ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των κρατών μελών, για την αξιολόγηση των εργαστηριακών στοιχείων και αποτελεσμάτων.
Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία.
Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Επισημαίνεται ότι η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
Ο κ. Τσιάρας, ο οποίος λόγω των εξελίξεων ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μαρόκο, μετά την σύσκεψη τόνισε: «Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα σοβαρή επιδημιολογική απειλή, καθώς έχει καταγραφεί έξαρση της ευλογιάς των προβάτων. Η ευλογιά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία -τονίζω- δεν απειλεί την δημόσια υγεία, καθώς είναι μια πάθηση που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Δυστυχώς, όμως, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική στα ζώα.
Συνεπώς, με γνώμονα την ασφάλεια των ζώων και των Κτηνοτρόφων μας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά σε άμεσα μέτρα. Τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση της ζωονόσου και να διασφαλίσουμε ότι η κρίση αυτή θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως έγινε και με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Κτηνιάτρους και όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και με τους ίδιους τους Περιφερειάρχες για την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την παρακολούθηση της κατάστασης.
Με οδηγό την αντιμετώπιση της πανώλης, καλούμε και τους Κτηνοτρόφους να ακολουθήσουν πλήρως τις οδηγίες των αρμόδιων Υπηρεσιών, όπως έπραξαν με συνέπεια και υπευθυνότητα και στο πρόσφατο παρελθόν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση».
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συναγερμό μετά τα χιλιάδες κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αρχικά η ευλογιά των προβάτων εμφανίστηκε στα μέσα Αυγούστου στον Έβρο, ενώ εξαπλώθηκε σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Μαγνησία και τις τελευταίες ημέρες σε Κόρινθο και Μεσσηνία.
Ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου ενώ με την πανώλη μόλις στις πρώτες 72 ώρες.
Οι Κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία. Την ίδια ώρα στις τάξεις των Κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή.
Μετά το 10ήμερο, στις περιοχές που είναι καθαρές, πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να άρει τα μέτρα, ακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και πάντα σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας και με τις Περιφερειακές Αρχές.
Σε ό, τι αφορά πιθανά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα και αν παίρνουμε κάποια μέτρα είναι ακριβώς για αυτό το λόγο, για να μην υπάρξουν ελλείψεις, για να μην υπάρξουν αυξήσεις τιμών, για να σώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον προχωράμε σε μέτρα, τα οποία ενδεχομένως φαίνονται σκληρά σε πρώτο χρόνο, όμως έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν» και τόνισε ότι «διερευνούμε πως μεταφέρθηκε η ευλογιά. Η νόσος μεταφέρεται ακόμα και από αποδημητικά πουλιά, αλλά μπορεί να προκλήθηκε από κάποιους οι οποίοι μετέφεραν είτε ζώα, είτε ζωοτροφές, σε στιγμή που δεν υπήρχε απαγόρευση μετακινήσεων, γιατί ο χρόνος επώασης είναι περίπου ίδιος με την πανώλη, αλλά ο χρόνος ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος. Άρα λοιπόν θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεταφερθεί και σε χρόνο πριν ακόμη λάβουμε τα μέτρα που αφορούσαν τους συγκεκριμένους Νομούς και συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες είχαν εμφανίσει τα κρούσματα της ευλογιάς» και πρόσθεσε ότι «σε κίνδυνο τίθεται μόνο το ζωικό μας κεφάλαιο, άρα στην πραγματικότητα είναι μια υπόθεση που αφορά στην Εθνική οικονομία και φυσικά στην οικονομική πραγματικότητα των Κτηνοτρόφων μας».
No Result
View All Result
Discussion about this post