Ζήτησε άλλες …2 τετραετίες ο Δημήτρης Παπαστεργίου για να εξαφανίσει το χρέος του Δήμου

Καμιά αναφορά σε αυτούς που όφειλε ο Δήμος και τους διέγραψε την οφειλή…

Στα 26 εκ. ευρώ θα βρεθεί στο τέλος του μήνα το χρέος του Δήμου Τρικκαίων, έναντι 43 εκ. ευρώ που παρέλαβε το 2014 η νυν Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με πρόβλεψη του Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου.

Αυτό το οικονομικό στοιχείο παρουσιάστηκε κατά την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση απολογισμού, ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης του Δήμου Τρικκαίων για το οικονομικό έτος 2017.

Βάσει στοιχείων που παρουσιάστηκαν, το 2017 ο Δήμος Τρικκαίων μείωσε το χρέος κατά 3,3 εκ. ευρώ και σε ποσό σε 29.117.698,38 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πως «ήταν δύσκολη προσπάθεια λόγω 2 εκλογικών αναμετρήσεων, με capital controls, με 65% μείωση επιχορηγήσεων από το κράτος στους Δήμους και με χώρα στα όρια της πτώχευσης», επισημαίνοντας πως «αν συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική του Δήμου θα μηδενιστεί το χρέος σε 6 με 8 χρόνια»…

Ο κ. Παπαστεργίου, συσχέτισε την μείωση του χρέους με το …έλλειμα σε έργα…

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα αν είχαμε αυτά τα 17 εκ. ευρώ που δόθηκαν για την μείωση του χρέους» και πρόσθεσε «δεν κάναμε πολλά, κάναμε πάρα πολλά τηρουμένων των αναλογιών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εποχή που ζούμε και των χρημάτων που είχαμε να διαχειριστούμε. Τα χρήματα για τα τοκοχρεολύσια σε ετήσια βάση είναι διπλάσια από τα χρήματα που μένουν για έργα. Επομένως, μόνη πηγή εσόδων για έργα είναι η πλήρης αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων και ο Δήμος Τρικκαίων συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σε άντληση πόρων από αυτές τις πηγές».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο «οι προμηθευτές, δεν φοβούνται να δώσουν υλικά και υπηρεσίες στον Δήμο. Ο Δήμος εξοφλεί σε 45 ημέρες. Επανακτήθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου», ενώ για τα έσοδα του Δήμου, ανέφερε  ότι είναι «η πρώτη χρονιά κατά την οποία δεν έχουμε αυξήσεις απαιτήσεων τρίτων προς τον Δήμο» και πρόσθεσε ότι «ο Δήμος κινήθηκε για την διασφάλιση των εσόδων του, τόσο από την δημοτική περιουσία όσο και από άλλες πηγές».

Καμιά αναφορά δεν έγινε για το πόσο ελαφρύνθηκε το χρέος του Δήμου από την μονομερή διαγραφή χρεών του προς τρίτους…

Και ενώ ο Δήμαρχος με τα όσα ανέφερε, θα έπρεπε να … αποθεωθεί από την αντιπολίτευση δεν βρήκε «συμμάχους», αφού η παράταξη του κ. Λάππα, καταψήφισε τον απολογισμό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» μέσα από τις αναφορές του Δημάρχου, «διάβασε» ότι «γίνεται διαχείριση της φτώχειας» και ζήτησε «μαχητική διεκδίκηση οφειλομένων από το κράτους».

Η παράταξη «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή» προέβλεψε ότι «ο Δήμος θα γίνει φορομπηχτικός μηχανισμός του κράτους», ενώ «παρών» (αρνητική ψήφο), έδωσαν τόσο ο Δημήτρης Χατζηγάκης που διέγνωσε «ανυπαρξία δημοτικών έργων» και ο Γιώργος Μητσιούλης που ζήτησε «ένα άλλο αναγκαίου αναπτυξιακού μοντέλου για τον Δήμο».