Ύποπτα φάρμακα κατά της πίεσης για …καρκίνο

Κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι «αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης», σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως αν η χρήση τους ξεπερνά τα 5 χρόνια.

Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα με Επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας και Ογκολογίας Λοράν Αζουλέ του Πανεπιστημίου «Μακ Γκιλ» του Μόντρεαλ, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

Οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1 εκατομμύριο ασθενείς άνω των 18 ετών, οι οποίοι έπαιρναν φάρμακα κατά της υπέρτασης.

Από αυτούς, σε χρονικό διάστημα περίπου 6 ετών, σχεδόν οι 8.000 διαγνώσθηκαν με καρκίνο των πνευμόνων…
«Ο κίνδυνος για κάθε μεμονωμένο ασθενή είναι σχετικά μικρός, αλλά το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό σε επίπεδο πληθυσμού, αν ληφθεί υπ’ όψιν, ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παίρνει αυτά τα φάρμακα, τα οποία είναι ευρέως συνταγογραφούμενα σε όλο τον κόσμο», αναφέρουν οι συγκεκριμένοι
επιστήμονες.

Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, σε σχέση με όσους λάμβαναν άλλα φάρμακα για την υπέρταση. Για όσους χρησιμοποιούσαν επί τουλάχιστον μία 10ετία τα φάρμακα, ο κίνδυνος καρκίνου ήταν αυξημένος κατά 31%.

Η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο φαίνεται να οφείλεται στο ότι μπορούν να αυξήσουν μέσα στους πνεύμονες το επίπεδο ορισμένων χημικών ουσιών όπως η βραδυκινίνη, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές ζήτησαν το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.