Ξέσπασμα Σέρβων για το νέο … lockdown λόγω … «κορωνοϊού»

Χιλιάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής στο Βελιγράδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό του «κορωνοϊού» στην χώρα και συγκρούστηκαν με Αστυνομικούς…

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η απαγόρευση συναθροίσεων πέραν τον 5 ατόμων και το γενικό… lockdown το Σαββατοκύριακο…

Οι διαδηλωτές, προσπάθησαν να εισβάλουν στο εσωτερικό του κτιρίου σε διαδήλωση που συμμετείχαν ετερόκλητες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες που καταγγέλλουν για απολυταρχισμό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ότι δεν χειρίστηκε σωστά την επιδημιολογική κρίση.

Η Αστυνομία «απάντησε» χρησιμοποιώντας μονάδες καταστολής διαδηλώσεων, και αστυνομικούς με σκυλιά και έφιππη αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, ώσπου τελικά απώθησε τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση Βούτσιτς, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα για τους Μετανάστες και το Κόσοβο.

Από την σύγκρουση, 16 διαδηλωτές και 43 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν σε πολλά καταστήματα, αυτοκίνητα κάηκαν, ενώ μικρότερες ομάδες διαδήλωναν ειρηνικά σε άλλα μέρη της πόλης.

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας, κατηγόρησε τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης για τα επεισόδια.

Η Σερβία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων «κορωνοϊού» και στοχεύει στην κατασκευή νέου νοσοκομείο ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα κρούσματα.

«Η κατάσταση στο Βελιγράδι είναι ανησυχητική, τα νοσοκομεία είναι κυριολεκτικά γεμάτα», ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Σέρβος Πρόεδρος.