Ξεκίνησε ο «πόλεμος» για τα …γυαλιά

Από σήμερα ξεκίνησε ο «πόλεμος» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Οπτικών εξαιτίας της νέας διαδικασία για τη χορήγηση των οπτικών ειδών και την αποζημίωσή τους με βεβαίωση πληρωμής (voucher) αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο.

Ο ΕΟΠΥΥ, ενεργοποίησε την υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουνίου που δεν έβρισκε σύμφωνους τους Οπτικούς που στέλνουν …μήνυμα πως δεν θα λαμβάνουν τα voucher γιατί έχουν λυγίσει οικονομικά «έπειτα από 8 χρόνια άγριας λιτότητας και πως δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις τους για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ – ο Οργανισμός θα τους πληρώνει σε διάστημα 60 ημερών για τα voucher που θα καταθέτουν» και προσθέτουν σε σχετική ανακοίνωση «Θα δεχόμαστε ‘’χαρτιά’’ αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε μετρητά όλα τα πάγια έξοδα. Δεν θα ξέρουμε πότε θα πληρωνόμαστε από τον ΕΟΠΥΥ. Θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ εμείς θα φορολογούμαστε για όλο το ποσό».

Την ίδια ώρα ο ΕΦΚΑ οφείλει σε Οπτικούς ληξιπρόθεσμα από το … 2011 και οι Οπτικοί τονίζουν πως «σε συνθήκες παρατεταμένης λιτότητας τυχόν αποδοχή των voucher θα σημάνει μαζικά ΄΄λουκέτα΄΄ των μικρών επιχειρήσεων του κλάδου» και ζητούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων χρεών ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, διάλογο με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για να βρεθεί λύση η οποία θα εξυπηρετεί και τον ασφαλισμένο, αλλά θα προστατεύει και τις επιχειρήσεις μας. Έως να γίνει αυτό να ισχύει το παλαιό καθεστώς πληρωμής».