Ξεκάθαρο μήνυμα εκλογικής νίκης

Ξεκάθαρο μήνυμα μεγάλης νίκης έστειλε η παρουσία των Τρικαλινών στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη των Τρικάλων.

Ο Υπουργός, Κώστας Σκρέκας, υποδέχθηκε και συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσκεψη του στα Τρίκαλα.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε το πλήθος πολιτών που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης για να τον υποδεχτεί και τόνισε πως τα Τρίκαλα στέλνουν μήνυμα νίκης για την Ν.Δ.

«Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη που πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της χώρας, με σπουδαία έργα ανάπτυξης. Τα Τρίκαλα ψήφισαν για μια σταθερή Ελλάδα, με Ν.Δ». δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης που αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο Νομό Τρικάλων, με την υπογραφή του κ. Σκρέκα, όπως τις πολυάριθμες αστικές αναπλάσεις, τα σημαντικά αρδευτικά έργα, το Φράγμα της Μεσοχώρας αλλά και τα πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στην στέγη».

Ο κ. Σκρέκας, μετά το τέλος της επίσκεψης, δήλωσε πως «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγκαλιάστηκε από τους Τρικαλινούς οι οποίοι έστειλαν το μήνυμα της μεγάλης νίκης το βράδυ της 21 Μαΐου για να συνεχίσει η χώρα, σταθερά, τολμηρά, μπροστά στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Τρίκαλα με έργα πνοής που ξεχωρίζουν και για τα οποία αγωνίστηκα για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν. Είναι έργα που ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και προόδου για τον τόπο μας. Είναι έργα που σηματοδοτούν το μέλλον. Το μέλλον των Τρικάλων αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην νέα εποχή διακυβέρνησης της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Εντωμεταξύ άρχισε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://exoikonomoneon.gov.gr) του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Το νέο Πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ, εντάσσεται στην ευρύτερη Πολιτική Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης «Σπίτι μου» και πρόκειται, να δώσει την δυνατότητα σε 20.000 νέους ηλικίας από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

 Ο κ. Σκρέκας, δήλωσε πως «Για πρώτη φορά θέτουμε σε λειτουργία πρόγραμμα, που στηρίζει τους νέους και τις νέες, ώστε αυτοί να ξεκινήσουν την ζωή τους σε ένα αξιοπρεπές σπίτι, να κάνουν την δική τους οικογένεια, να κάνουν σχέδια και να δημιουργούν.

Με τα κατάλληλα κίνητρα και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία οι νέοι μας μπορούν πια να ανακαινίσουν ένα παλιό σπίτι που βρίσκεται στην κατοχή τους και να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση ώστε να έχουν μόνιμα χαμηλό λογαριασμό ενέργειας. Και σε αυτό το πρόγραμμα της Κυβέρνησης μας, βασική προτεραιότητα είναι η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των μονογονεϊκών και των πολύτεκνων οικογενειών.

Συνεχίζουμε σταθερά να έχουμε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας το πιο παραγωγικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους».

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» χωρίζεται σε δύο υποενότητες:

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην υποενότητα «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στην υποενότητα του «Εξοικονομώ».

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας σε ποσοστό 50% τουλάχιστον, για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω». Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» κατοικίες με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης: «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και «Εξοικονομώ 2021».

Μια κατοικία, για να κριθεί επιλέξιμη, θα πρέπει να είναι μονοκατοικία ή μεμονωμένο διαμέρισμα και να

* Υφίσταται νόμιμα

* Μην έχει κριθεί κατεδαφιστέο

* Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία

* Να έχει καταταγεί σε κατηγορία ενεργειακής κλάσης χαμηλότερη ή ίση της Γ΄, βάση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Το Πρόγραμμα καλύπτει επιλέξιμες δαπάνες έως 32.500 ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίας. Ειδικότερα ανά υποενότητα:

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Εξοικονομώ»: Έως 22.500 ευρώ.

Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός «Ανακαινίζω»: Έως 10.000 ευρώ.

Μέσω του «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» καλύπτεται έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία θα ενταχθεί ο αιτών και ορίζεται ως εξής:

Ατομικό Εισόδημα (€)

Οικογενειακό Εισόδημα (€)

Βασικό Ποσοστό Επιχορήγησης σκέλος «Εξοικονομώ»

Πρόσθετη επιχορήγηση (bonus)

για  Πολύτεκνους σκέλος «Εξοικονομώ»

Ποσοστό Επιχορήγησης σκέλος «Ανακαινίζω»

Ιδιοκατοίκηση

από τον αιτούντα

Δωρεάν Παραχώρηση σε έτερο Πρόσωπο / Ενοικίαση

1

≤5.000

≤10.000

75%

65%

+15%

30%

2

>5.000 – 10.000

>10.000 – 20.000

70%

60%

3

>10.000 – 20.000

>20.000 – 30.000

55%

45%

4

>20.000 – 30.000

>30.000 – 50.000

45%

40%

Προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους αιτούντες που είναι πολύτεκνοι, με μια πρόσθετη επιχορήγηση (bonus), που ανέρχεται στο 15%.

Το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» είναι ένα πρόγραμμα δίκαιο προς τους πολίτες, καθώς για την ένταξή τους εφαρμόζεται ένα πλέγμα κοινωνικών, οικονομικών και ενεργειακών κριτηρίων, όπως αυτά φαίνονται παρακάτω:

Α/ Α

Κριτήριο

Βαρύτητα Συντελεστών

Ανώτατο βαθμολογούμενο όριο κριτηρίου

Κατώτατο βαθμολογούμενο όριο κριτηρίου

K1

Ανηγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας

50%

0,200

1,100

K2

Εισόδημα (€)/μέλος οικογένειας

14%

1.000(€)/άτομο οικογένειας

30.000(€)/άτομο οικογένειας

K3

Βαθμοημέρες

7%

1,4069

0,2180

K4

Ενεργειακή κλάση, βάσει Α’ ΠΕΑ

5%

Η

Γ

K5

Παλαιότητα κατασκευής

3%

Προ του 1955

2011

K6

Μονογονεϊκή Οικογένεια

7%

σταθερό

K7

ΑμεΑ

7%

σταθερό

K8

Πολύτεκνοι

7%

σταθερό

Μέγιστο ποσοστό βαρύτητας συντελεστών

100%

Με τον αέρα της νίκης που πιστοποίησε η  επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Τρίκαλα η οποία έδειξε ότι οι πολίτες γνωρίζουν, συγκρίνουν, εμπιστεύονται και θα ψηφίσουν την Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κώστας Σκρέκας επισκέφθηκε Πηνειάδα, Ζάρκο και Γριζάνο όπου τον περίμενε ένα μεγάλο πλήθος πολιτών.

Ο Υπουργός ζήτησε να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να πάνε τον Νομό Τρικάλων ακόμη πιο ψηλά με νέα έργα τα οποία θα έρθουν να προστεθούν σε όλα όσα έγιναν αυτά τα 4 περίπου χρόνια.

Ο Υποψήφιος Βουλευτής, ζήτησε να δώσουν και σε αυτόν την δύναμη, να στηρίξει ξανά τον τόπο του μέσα από μια σειρά ενεργειών και δράσεων, όπως έπραξε, με 80 έργα πνοής, ύψους 180 εκ. ευρώ που υλοποιούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες του Νομού Τρικάλων.

«Στόχος μου, τα Τρίκαλα να γίνουν επιλογή ζωής. Όραμα μου, να βελτιώσω την καθημερινότητα των συμπολιτών μου και να δημιουργήσω όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε οι νέοι μας να παραμείνουν στο τόπο που τόσο αγαπούν», τόνισε ο Υπουργός με τους συγκεντρωμένους να πιστοποιούν την εμπιστοσύνη με θερμά λόγια και ζεστό χειροκρότημα.

O κ. Σκρέκας, θα συναντηθεί και θα απευθύνει ομιλία στους δημότες της Πύλης, αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πύλης και την ερχόμενη Τρίτη στις 8 το βράδυ στην Φαρκαδόνα, στο μαγαζί του Πέρκα.