Ξανά στην επικαιρότητα το …Φράγμα Μεσοχώρας

Το πολύπαθο έργο του Φράγματος Μεσοχώρας, επισκέφθηκε ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη και τον Δήμαρχο Πύλης, Κώστα Μαράβα.

Κατά την επίσκεψη, ο Υπουργός επιθεώρησε τις εργασίες, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής αλλά συναντήθηκε και συζήτησε με κατοίκους της Μεσοχώρας, τους οποίους ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα του έργου και για την πρόθεση της ΔΕΗ να αποζημιώσει με δίκαιο τίμημα τους ιδιοκτήτες κατακλυζομένων ακινήτων, το οποίο θα φτάνει το 30% της εμπορικής τους αξίας ή το διπλάσιο της αντικειμενικής.

«Στόχος είναι να ξεκινήσει η έμφραξη και να γεμίζει ο ταμιευτήρας με νερό από τον Ιούλιο του 2024», τόνισε ο κ. Σκρέκας, επισημαίνοντας πως «Το Φράγμα της Μεσοχώρας είναι ένα έργο Εθνικής σημασίας, καθώς θα παράγει 360.000 μεγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Εάν λειτουργούσε την φετινή χρονιά, θα είχαμε απαλλαγεί από εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 120 εκ. ευρώ, το οποίο σήμερα αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε για να παράγουμε αντίστοιχη ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι όμως και ένα έργο τεράστιας σημασίας για την τοπική μας κοινωνία κι οικονομία με πολλαπλά οφέλη.

Πρώτον θα δημιουργηθεί μια πανέμορφη λίμνη στην Πίνδο, δεύτερον θα αναπτυχθούν οι παραλίμνιες περιοχές, τρίτον θα αποτελέσει μόνιμο πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών.

Σε αυτά θα προσθέσω την δημιουργία πολλών, βιώσιμων θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αποτελέσουν κίνητρο για επιστροφή των νέων στα γύρω χωριά, που αργοσβήνουν όσο δεν υπάρχουν δουλειές. Με την επίσκεψη, βάζουμε και πάλι στις ράγες αυτό το μεγαλόπνοο έργο, ώστε να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό εν λειτουργία, στους κατοίκους του τόπου μας αλλά και στην Εθνική οικονομία».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγοραστός, ανέφερε πως «Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για καθυστερήσεις. Η ίδια η ζωή,  μας δείχνει ότι το φράγμα στην Μεσοχώρα πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει.

Επισκεφτήκαμε τον Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που  είναι καθόλα  έτοιμος, το φράγμα, την στέψη και τα ημιτελή έργα στην περιοχή.

Συζητήσαμε με τους κατοίκους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θέλει το έργο αλλά και με εκείνους που δεν το θέλουν. Σήμερα αν το έργο είχε ολοκληρωθεί, η περιοχή θα είχε άλλη εικόνα. Θα είχε πρόοδο, ανάπτυξη, ανοικοδόμηση, τουρισμό, καλύτερο περιβάλλον.

Παράλληλα, το κράτος θα εξοικονομούσε ετησίως 120 έως 140 εκ. ευρώ, γιατί αυτό  είναι το κόστος της αγοράς φυσικού αερίου για να παραχθεί ισόποση ενέργεια.

Διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου. Η ΔΕΗ προτίθεται να αποζημιώσει τις περιουσίες των κατοίκων με διπλάσια τιμή από την αντικειμενική αξία, ή 30% πάνω από την τρέχουσα τιμή.  Πρόκειται να προκαταβάλει το 50% της αποζημίωσης και το υπόλοιπο 50% με την πλήρωση του φράγματος.

Επίσης, στην περιοχή εξελίσσονται εργασίες, τόσο για την στήριξη των  φραγμάτων, όσο και για την συντήρηση των μηχανημάτων, που είναι βασική παράμετρος για την λειτουργία του έργου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η πλήρωση του φράγματος θα γίνει μέχρι το τέλος του 2024. Αν το ζήτημα είχε λυθεί εδώ και χρόνια, οι Έλληνες θα κερδίζαμε κάθε χρόνο 120 με 140 εκ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσε το κράτος να διαθέσει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Συνεπώς, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο  για καθυστερήσεις.

Τα έργα στην Μεσοχώρα, χρειάζεται να ολοκληρωθούν ταχύτατα για να παράξουν καθαρή Ελληνική ενέργεια, κάνοντας ένα βήμα προς την απεξάρτηση».

Σχετικό βίντεο: https://youtu.be/t17l1VuBsfI