«Βουνό» τα προβλήματα

Παρά το γεγονός ότι έχει κουραστεί ο λαός μας από όσα παίζονται στην πολιτική σκακιέρα της Μεσογείου και η επιθυμία είναι να βρεθεί κάποια λύση, τα προβλήματα γίνονται… «βουνό».

Η υπομονή των πολιτών εξαντλείται. Η ψυχική τους κατάσταση χειροτερεύει. Ο εκβιασμός από την Τουρκία συνεχίζεται και η ανάκαμψη της οικονομίας μετατρέπεται  σε όνειρο απατηλό.

Η Γερμανία, που δεν ήταν ποτέ φίλη της Ελλάδας, προσπαθεί να μας οδηγήσει σε διάλογο, για να ικανοποιήσει τα δικά της συμφέροντα και να ενισχύσει τις Νεοοθωμανικές βλέψεις του Ερντογάν, ο οποίος δεν θα συζητήσει μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά η συζήτηση θα γίνει για όλα τα  θέματα ακόμα δε και για την ανατροπή της «συνθήκης της Λοζάνης». Η διπλωματική αυτή παρτίδα δημιουργεί πολλές ενστάσεις και ανησυχίες. Από τις 7 Αυγούστου έως τις 23 Αυγούστου ο Ερντογάν αλωνίζει το Αιγαίο και την Μεσόγειο με το «Ουρουτ’ς Ρεις», θα κάμει έρευνες μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η παραίτηση του Συμβούλου για Εθνικά θέματα της Κυβέρνησης τα λέγει… όλα. Το μορατόριουμ θα ισχύσει μετά την λήξη της παράνομης NAVTEX στις 23 Αυγούστου.

Από ότι γράφεται οι συζητήσεις θα γίνουν ανάμεσα σε 3 πρόσωπα, της Ελένης

Σαράντη Συμβούλου του Πρωθυπουργού, του Ιμπραήμ Καλίμ Συμβούλου του

Ερντογάν και Γιαν Χέκερ Συμβούλου της ΄Ανγκελα Μέρκελ. Βιάζονται οι Γερμανοί πριν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. και φυσικά πριν γίνουν οι Αμερικανικές εκλογές.

Έτσι η Τουρκία, καλεί την Ε.Ε. να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της Ελλάδας. Στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 10 χώρες ήταν υπέρ της αμέσου επιβολής κυρώσεων, άλλες 10 ήταν αμφιταλαντευόμενες και 7 ήταν κατά των κυρώσεων. Το πως η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα κυριαρχικά της  δικαιώματα είναι δύσκολο… σταυρόλεξο.

Την ώρα αυτή που γίνονται οι ζυμώσεις και η  διπλωματική ήττα του Ερντογάν είναι φανερή, η Τουρκία ακόμη προκαλεί. Πρόσφατα μετέτρεψε την Ιερά Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε Τζαμί, με την ανοχή της Γερμανίας και της Αμερικής ενώ η UNESCO αδρανεί. Όλα αυτά γίνονται την στιγμή που ο Τουρκικός και Ελληνικός στόλος είναι ανεπτυγμένοι στην Μεσόγειο.

Την ίδια εποχή η οικονομία της Τουρκίας βυθίζεται και ο «Οίκος Fitch» τη έκανε «αρνητική» από «σταθερή».

Η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλίσει την συμφωνία της Ελλάδος-Αιγύπτου, γιατί αρχίζει και γκριζάρει το όνειρο του «ποταπού» Σουλτάνου για την «Γαλάζια Πατρίδα».

Η φιέστα του Ερντογάν για την εύρεση κοιτασμάτων αερίου στα όρια της ΑΟΖ με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, απεδείχθη… προπαγανδιστική.

Δυστυχώς, η Μεσόγειος… φλέγεται και η Αμερική και η Γερμανία εφαρμόζουν την μέθοδο των « ίσων αποστάσεων». Οι «θύτες» δεν μπαίνουν ποτέ στην ίδια ζυγαριά με τα «θύματα».

Πάντως οι Έλληνες, αγωνιούν και είναι αποφασισμένοι να κάνουν το καθήκον τους για την Πατρίδα Ελλάδα.

Δρ. Κώστας Πατέρας D.Ed,M.Ed,Ph.D.