Βασικές ενδείξεις αφαίρεσης αμυγδαλών στα παιδιά

Στην μείωση της βαρύτητας των λοιμώξεων, από στρεπτόκοκκο, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα των παιδιών βοηθά η αφαίρεση των αμυγδαλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, παρατηρήθηκε ότι μετά την επέμβαση τα συμπτώματα μειώνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανοσοποίηση ως προς τον στρεπτόκοκκο. Υπάρχουν περιοχές που μπορεί να προσβάλλει, όπως ο φάρυγγας ή η βάση της γλώσσας.

Για το λόγο αυτό οι Ωτορινολαρυγγολόγοι συνιστούν πως οι ενδείξεις για την αφαίρεση ή μη των αμυγδαλών πρέπει να είναι σαφείς και αυστηρές.

Οι αμυγδαλές θεωρούνταν από τις παλιότερες γενιές ως «φίλτρο του οργανισμού», που συγκρατεί κατά κάποιο τρόπο τα βακτήρια και τους ιούς. Η αλήθεια είναι ότι, στα πρώτα 2 χρόνια της ζωής του παιδιού, βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μετά την πάροδο των 2 ετών και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον Χειρουργό ΩΡΛ Μηνά Αρτόπουλο, Διευθυντή του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούςτης ΩΡΛ Κλινικής του «Μητέρα», οι κύριες ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι όταν το παιδί εμφανίζει:

Εάν ο γιατρός κρίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικότερα από τα οφέλη για το παιδί και πρέπει να βγάλει τις αμυγδαλές του, λόγω των παραπάνω ενδείξεων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθεί κάτι σημαντικό για τον οργανισμό του.

Μπορεί οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια να βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως και χωρίς αυτά το ανοσοποιητικό λειτουργεί μια χαρά. Άλλωστε, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ανάλογο πρόβλημα σε παιδιά των οποίων αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια. Το αντίθετο μάλιστα. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται από τον οργανισμό του παιδιού μια εστία φλεγμονής.

«Η αμυγδαλεκτομή είναι μια επέμβαση ρουτίνας και γίνεται σήμερα με πολλούς τρόπους ψαλίδι, διπολική διαθερμία, συνδυασμός των 2, μέχρι ραδιοσυχνότητες και Laser» αναφέρει ο κ, Αρτόπουλος και καταλήγει «Σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος που ο χειρουργός επιλέγει να χρησιμοποιήσει εξαρτάται αφενός από τη φύση του περιστατικού και αφετέρου από την εμπειρία του».

Στόχος πάντα θα πρέπει να είναι η ασφαλής αφαίρεση των αμυγδαλών σε όσο το δυνατό λιγότερο χειρουργικό χρόνο, άρα και λιγότερη αναισθησία, ώστε η άμεση μετεγχειρητική πορεία του παιδιού να είναι η ιδανικότερη. Όμως ως επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές, με την συχνότερη να είναι η αιμορραγία.

Η ηλικία των παιδιών για αμυγδαλεκτομή δεν αποτελεί καμία αντένδειξη και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να υπάρχει η ένδειξη. Συνηθέστερα όμως προτιμάται μετά την ηλικία των 3 χρόνων, εφόσον τα συμπτώματα το επιτρέψουν.

Το παιδί θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μια ημέρα ώστε να παρακολουθείται από το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοικειωθούν οι γονείς-συνοδοί με τον τρόπο σίτισης που θα ακολουθήσει το παιδί για το επόμενο χρονικό διάστημα.