Τρίκαλα και … drone για παράδοση φαρμάκων

Δοκιμαστική πτήση drone πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με το drone να έχει ως αποστολή την παράδοση φαρμάκων.

Η παρουσίαση του προγράμματος Harmony που προωθεί η Ε.Ε. και υλοποιείται και στoν Δήμο Τρικκαίων, έγινε στο Gisemi Hub, τον Kόμβο Kαινοτομίας και Eπιχειρηματικότητας της e-trikala ΑΕ.

Το drone που είναι κατασκευασμένο από Ελληνική εταιρεία, ονομάζεται «Άτλας», μπορεί να πετάξει μέχρι 3.000 μέτρα, έχει αυτονομία περίπου 45 λεπτών, διαθέτει σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και υγρασίας, κατασκευάστηκε ειδικά για την υλοποίηση του προγράμματος.

Σε πρώτη φάση θα δοκιμαστεί για την μεταφορά φαρμάκων από τον ΣΥΦΤΑ στα Φαρμακεία σε Λεπτοκαρυά, Μεγάλο και Μικρό Κεφαλόβρυσο και θα δοκιμαστεί για το επόμενο 3μηνο.
Στην πρώτη δοκιμαστική πτήση, το drone μετέφερε φάρμακα για επείγουσες περιστάσεις στο Φαρμακείο της Λεπτοκαρυάς τα οποία παρέλαβε η Φαρμακοποιός.

Η συγκεκριμένη πτήση θα ήταν η πρώτη παγκοσμίως, αλλά η μεσολάβηση της πανδημίας του covid-19, επέτρεψε σε χώρα εκτός Ε.Ε. να προηγηθεί χρονικώς.

Η e-Trikala συμμετέχει στην πρωτοβουλία εκπροσωπώντας την πόλη των Τρικάλων, στο πλαίσιο δράσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 21 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες που πραγματοποιούν πιλοτικές δοκιμές αστικών αερομεταφορών.

Το πρόγραμμα, έχει χρονική διάρκεια 42 μήνες και ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουνίου 2019.