Τους «έκαψαν» τα προεκλογικά emails

ΔΕΝ θα διεκδικήσει την ψήφο η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ υπήρξαν και 2 παραιτήσεις του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου εξαιτίας του σκανδάλου με τα προεκλογικά emails

Με δήλωση της, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υποψηφιότητα της για τις Ευρωεκλογές, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξη του με την οποία είχε παραδεχθεί ότι υπάρχει θέμα και ότι ερευνάται και από την Κυβέρνηση.

Οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά μέσω επιστολικής ψήφου, μετά την ψήφιση του Νόμου 4648/2019. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές με πληροφορίες για τους εκλογείς (e-mail, τηλεφωνικοί αριθμοί) που ωστόσο δεν διατίθενται στα αντίτυπα των εκλογικών καταλόγων που λαμβάνουν τα κόμματα, λόγω της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Κατά την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να συμμετάσχει κάτοικος του εξωτερικού στις Ελληνικές εκλογές, κάποιοι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ένα e-mail το οποίο έφτιαξαν αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό. Έτσι, όταν έλαβαν προεκλογικό e-mail από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ήξεραν ακριβώς από που διέρρευσαν τα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης, e-mail αποδήμων τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για επαφές με το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών, κατέληξαν στα χέρια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο Γενικός Κανονισμός για τα Προσωπικά Δεδομένα GDPR, είναι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που καθορίζει και εναρμονίζει την χρήση των προσωπικών δεδομένων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και ορίζει ρητά πως η αποστολή email σε άτομα που δεν έχουν δώσει την ενεργή συγκατάθεσή τους, είναι παράνομη και συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων.