Τουλάχιστον …συζήτησαν

Μπορεί να μην υπήρξε συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. αλλά τουλάχιστον …συζήτησαν και έστω και με καθυστέρηση η Ε.Ε. δείχνει να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα στην διασφάλιση εφοδιασμού των χωρών της με φυσικό αέριο και τον κίνδυνο που προκύπτει και απειλεί με κατάρρευση τις εθνικές οικονομίες.

Ουσιαστικά, οι Υπουργοί, βρέθηκαν στο «μπροστά γκρεμός και πίσω ρέμα» αφού υπάρχει ο κίνδυνος αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του καυσίμου να διακοπεί η ροή από τις χώρες προέλευσης του φυσικού αερίου, ενώ αν μειωθεί η τιμή σε χαμηλά επίπεδα υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η κατανάλωση.

Την πρόταση για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο άσχετα της χώρας προέλευσης, στήριξαν πέρα της Ελλάδας, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Μάλτα, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και υπό προϋποθέσεις και η Γερμανία.

Η εισήγηση για πλαφόν μόνο στο Ρωσικό φυσικό αέριο που θα οδηγούσε πιθανότατα σε διακοπή της ροής, υποστηρίχθηκε από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Δανία.

Ως προς τις λοιπές προτάσεις που συζητήθηκαν:

Το γεγονός, ότι δεν υπήρξε επί του θέματος «λευκός καπνός», αυτό οδηγεί σε περαιτέρω συζητήσεις σε επίπεδο Υπουργών για την ανεύρεση «χρυσής τομής» και αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η «καυτή πατάτα» πηγαίνει στα «χέρια» των Πρωθυπουργών των χωρών.