Το τέλος του Ρασπούτιν

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Δεκεμβρίου 1916, όταν πέφτει νεκρός ο 47χρονος Καλόγερος Γκρέγκορι Ρασπούτιν στην Αγία Πετρούπολη, ως θύμα δολοφονίας από 2 Ρώσους ευγενείς.

Το θύμα ξελόγιαζε τις γυναίκες για να ξορκίσει το σατανά με το σεξ και διέθετε τεράστια επιρροή στην τσαρική αυλή και συγκεκριμένα πάνω στην Τσαρίνα Αλεξάνδρα.

Ξεκίνησε ως αγρότης της Σιβηρίας και θεωρείται ότι δεν είχε λάβει ούτε την στοιχειώδη, μόρφωση και από μικρή ηλικία είχε εμπλακεί σε μικροκλοπές.

Σε ηλικία 18 μόλις ετών νυμφεύτηκε. Το 1897 πήγε για προσκύνημα και γνώρισε τον γέροντα Μακάριο και έμαθε να γράφει και να διαβάζει και άρχισε να κατηγορεί την μοναχική ζωή και αποφάσισε να γίνει περιπλανώμενος προσκυνητής.

Σύντομα δημιούργησε ομάδα ακολούθων και έκτισε Εκκλησία και απέκτησε την φήμη «αγίου» και αφού έπεισε για την «αγιότητα» του κάποιους εκκλησιαστικούς, πήγε στην Αγία Πετρούπολη.

Ο όχι ιδιαίτερα ευφυής Τσάρος και η πικραμένη λόγω της αρρώστιας του γιου της και διαδόχου Αλεξέι, Τσαρίνα, θεώρησαν τον Ρασπούτιν απεσταλμένο του Θεού.