Το τέλος του «Αρχιτέκτονα» του Ολοκαυτώματος

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Μαΐου 1962 όταν ο 56χρονος Άντολφ Άιχμαν οδηγούνταν στην αγχόνη.

Ο Συνταγματάρχης των SS και Επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο θεωρείται ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος που στοίχισε την ζωή σε περίπου 6 εκ. Εβραίους της Ευρώπης.

Με το τέλος του πολέμου, ο Άιχμαν καταφέρνει να διαφύγει στην Αυστρία όπου και συλλαμβάνεται από τους Αμερικανούς με το ψευδώνυμο Ότο Έκμαν.

Οι Αμερικανοί δεν του αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Εγκλείεται σε στρατόπεδο αιχμαλώτων, όχι όμως υψηλής ασφαλείας, και έτσι καταφέρνει να δραπετεύσει και κρύβεται επί 3 χρόνια στην Γερμανία.

Οι Ισραηλινοί δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν ατιμώρητους όσους είναι υπεύθυνοι για το θάνατο 6 εκ. ομοφύλων τους.

Δημιουργούν ειδική μονάδα με στόχο τον εντοπισμό εγκληματιών πολέμου που έχουν διαφύγει την σύλληψη.

Ο Άιχμαν καταφέρνει, το 1950 με την βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, να προμηθευτεί Ιταλικό διαβατήριο στο όνομα Ρικάρντο Κλέμεντ και του χορηγείται βίζα, πάλι με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού, για να μεταβεί στην Αργεντινή και το 1959 η «Μοσάντ» πληροφορείται ότι ο Άιχμαν είναι ζωντανός και βρίσκεται στην Αργεντινή με το όνομα Κλέμεντ και τίθεται υπό παρακολούθηση και όταν βεβαιώνονται ότι είναι ο Άιχμαν τον απαγάγουν και τον κρατούν αιχμάλωτο σε κρησφύγετο μέχρι να βρουν την κατάλληλη ευκαιρία να τον φυγαδεύσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές της Αργεντινής.

Στις 21 Μαΐου 1960 οι Ισραηλινοί φορτώνουν τον Άιχμαν, ναρκωμένο, σε εμπορικό αεροσκάφος και τον οδηγούν στην Ιερουσαλήμ με την Αργεντινή να δημιουργεί διπλωματικό επεισόδιο για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από την Αργεντινή, αρνήθηκε, όμως, να επιστρέψει τον κρατούμενο, τον οποίο, όπως δήλωσε, θα παρέπεμπε σε δίκη, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ συγκροτεί, σύμφωνα με τον Ισραηλινό ποινικό Νόμο, 3μελές Δικαστήριο και η δίκη που απασχόλησε την διεθνή κοινή γνώμη, ξεκίνησε στις 11 Απριλίου 1961 και ο κατηγορούμενος βρισκόταν έγκλειστος σε ειδικά κατασκευασμένο γυάλινο αλεξίσφαιρο κλωβό και η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου 1961  και η έκδοση της απόφασης, ανακοινώνεται στις 15 Δεκεμβρίου 1961 και ο Άιχμαν καταδικάζεται σε θάνατο με απαγχονισμό.

Ο καταδικασμένος απευθύνει 2 αιτήσεις χάριτος, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στον τότε Ισραηλινό ηγέτη Γιτζάκ Μπεν-Ζβι, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Στις 31 Μαΐου 1962 ο Άιχμαν εκτελείται στις φυλακές της πόλης Ράμλα με απαγχονισμό. Η σορός του αποτεφρώνεται και οι στάχτες της διασκορπίζονται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου «για να αποτραπεί η κατασκευή οποιουδήποτε μνημείου θα μπορούσε να θυμίζει τον ΄΄Αρχιτέκτονα΄΄ του Ολοκαυτώματος».