Το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας

Το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ), γνωμοδότησε ομόφωνα ότι το Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο είναι συμβατό με τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σύνταξη και υποβολή από την ΔΕΗ Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έκδοση της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Η προηγούμενη ΑΕΠΟ, η οποία εκδόθηκε το 2017 με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, ακυρώθηκε με την απόφαση 2230/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το έργο, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκ. ευρώ από το 1986 έως το 2011, είναι ήδη κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του (φράγμα, αγωγός προσαγωγής, σταθμός παραγωγής και συνοδά έργα) και υπολείπονται ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες για το κλείσιμο του φράγματος.

Από την λειτουργία του ΥΗΕ Μεσοχώρας θα προκύψουν σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο όπως:

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου στην περιοχή της Θεσσαλίας, το οποίο έχει μπλοκάρει εδώ και πολλά έτη. Τον περασμένο Ιανουάριο επισκεφθήκαμε την περιοχή μαζί με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και δεσμευτήκαμε ότι το ΥΗΕ Μεσοχώρας θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Πρόκειται για έργο με πολλαπλά οφέλη, δεδομένου ότι θα αυξήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, συμβάλλοντας έμπρακτα στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το έργο θα προσφέρει ενισχυμένη προστασία στην ευρύτερη περιοχή και από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι εντονότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Τη θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ χαιρετίζει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Ο Περιφερειάρχης που συμμετείχε στην διαδικτυακή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ, επανέλαβε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου  που για την Θεσσαλία αποτελεί πηγή ζωής, προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης και ασπίδα προστασίας από τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασε  βίντεο με την πορεία των ημιτελών έργων του Αχελώου.

«Η θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΧΩΘΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης του φράγματος της Μεσοχώρας, αφού δίνει στην ΔΕΗ την δυνατότητα να προχωρήσει στη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για  την έκδοση  νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ)» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την άμεση αντίδραση μετά την  συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου για το έργο.

Με την βούληση του Πρωθυπουργού,  σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλα τα αρμόδια Υπουργεία, προχωράμε συντεταγμένα σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας, η λειτουργία του οποίου φέρνει απτά και μετρήσιμα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που διαχέονται στους πολλούς.

Απαιτείται ταχύτατη υλοποίηση και όλων των άλλων απαραίτητων αλλαγών, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο που τελεί τόσα χρόνια υπό ομηρία».