Το πλέγμα δράσεων και έργων του Υπουργείο Ανάπτυξης για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το νέο Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας στην Λάρισα.

Στην σύσκεψη που ακολούθησε, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι προτεραιότητα η οποία απορροφά σημαντικότατους πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού και αυτή γίνεται πράξη, βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσεων και παρεμβάσεων για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση».

Το σχέδιο το οποίο αναλύθηκε λεπτομερώς, στοχεύει να στηρίξει την Θεσσαλία αλλά και να την θωρακίσει απέναντι σε καιρικά φαινόμενα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο διαδραματίζει και το Υπουργείο Ανάπτυξης να έχει υλοποιήσει τα εξής:

  1. Διπλασιασμός τον προϋπολογισμού του Αναπτυξιακού για τον 1ο κύκλο Μεταποίησης (από 150 εκ. ευρώ στα 300 εκ. ευρώ σε επίπεδο Ελλάδας) και ένταξης 39 από τα 40 επενδυτικά που κατατέθηκαν στην Θεσσαλία, με το ποσό των ενισχύσεων να ανέρχεται στα  43 εκ. ευρώ

  2. Έναρξη πλατφόρμας για το  πρόγραμμα οικονομικής στήριξης  ύψους 8 εκ. ευρώ για επιχειρήσεις μεταποίησης και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικισμούς με περιορισμούς πρόσβασης που προέκυψαν, όπως στην Διάβα, λόγω της πτώσης της γέφυρας, αλλά  και σε οικισμούς που είχαν εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές, όπως η Φαρκαδόνα, ο Παλαμάς, Καλά Νερά κ.λ.π., με το ύψος της ενίσχυσης να κυμαίνεται  από 500 ευρώ έως 7.000 ευρώ αναλόγως τζίρου.

  3. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργείται νέο Αγροτικό Βιωματικό Εργαστήρι σε Λάρισα και Τρίκαλα για προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα. Σε πρώτη φάση προβλέπεται χρηματοδότηση 3 εκ. ευρώ με καταληκτικό προϋπολογισμό τα 10 εκ. ευρώ.

  4. Επίσης, για έρευνα και καινοτομία έχουν ήδη ενταχθεί έργα 45,5 εκ. ευρώ μέσω των σχετικών προγραμμάτων που υλοποιούνται.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε πως «η παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταδεικνύει την βαρύτητα που ο ίδιος προσωπικά δίνει για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας.

Καταβάλλεται ήδη τιτάνια προσπάθεια, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, ώστε η περιοχή μας να θωρακιστεί αποτελεσματικά από τις πιθανές μελλοντικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης».