Το φιλί πριν την ηλεκτρική καρέκλα

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Ιουνίου 1953 και στις ΗΠΑ, εκτελείται το ζεύγος Γιούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ 34 και 32 ετών, θύματα του «Μακαρθισμού» και με την κατηγορία ότι πουλούσαν μυστικά περί ατομικής ενέργειας στην Σοβιετική Ένωση.

Το τραγικό ζεύγος Ρόζενμπεργκ, δηλώνει πως «Είμαστε αθώοι, όπως έχουμε διακηρύξει και υποστηρίζουμε από την στιγμή της σύλληψής μας.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Για να παραιτηθούμε από αυτή την αλήθεια πρέπει να πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα, έστω και αν πρόκειται για το ανεκτίμητο δώρο της ζωής και μια ζωή, με τέτοιο τρόπο εξαγορασμένη, δεν θα μας επέτρεπε να ζούμε με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό».

Ο Τζούλιος, Εβραϊκής θρησκείας υπήρξε μέλος του Κ.Κ. ΗΠΑ από το 1932 και ανέπτυξε στους κόλπους του έντονη συνδικαλιστική δράση. Εργάζονταν ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός σε βάση του Αμερικανικού στρατού από όπου και απολύθηκε λόγω των πολιτικών φρονημάτων του.

Η Έθελ Γκρίνγκλας -Ρόζενμπεργκ ξεκίνησε να εργάζεται ως τραγουδίστρια και ηθοποιός και αργότερα ως Γραμματέας ναυτιλιακής εταιρείας.
Το 1951 μετά την υστερία που έχει προκαλέσει η πρώτη σοβιετική δοκιμή πυρηνικής βόμβας οι Ρόζενμπεργκ συλλαμβάνονται με την κατηγορία της κατασκοπίας. Τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν φανερά κατασκευασμένα και μαζί τους δικάζεται και ο Μόρτον Σόμπελ, μέλος του Κ.Κ. ΗΠΑ και φίλος του ζευγαριού.

Το κατηγορητήριο ανατράπηκε πολλές φορές κατά την διάρκεια της δίκης όμως οι Κυβερνητικές Αρχές ήταν αποφασισμένες να στείλουν το ζεύγος στον θάνατο.

Η δίκη των Ρόζενμπεργκ κάνει τον κύκλο του κόσμου και πολλές διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις υποστήριξης, λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός των συνόρων των ΗΠΑ.

Το ζεύγος, έδωσε φιλί αγάπης πριν την ηλεκτρική καρέκλα αρνούμενο την «ομολογία» ότι είναι κατάσκοποι…