Την ημέρα που πληρώθηκαν τα λύτρα

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Απριλίου 1932 όταν το βράδυ της ημέρας εκείνης, καταβλήθηκαν λύτρα σε μια απαγωγή 20 μηνών αγοριού που συγκλονίζει τις ΗΠΑ.

Ο διάσημος πρωτοπόρος Αεροπόρος, Τσαρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ, βρισκόμενος στην οικία του το βράδυ της 1ης Μαρτίου όταν άκουσε ένα κρότο αλλά δεν έδωσε σημασία.

Λίγη ώρα αργότερα, η τροφός, δεν έβρισκε στην κούνια το βρέφος αλλά υπήρχε σημείωμα απαίτησης καταβολής 50.000 δολάρια σε συγκεκριμένα χαρτονομίσματα και αντί για υπογραφή, υπήρχε σχήμα με 2 κόκκινους κύκλους και 3 μπλε τετράγωνα.

Λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο, βρισκόταν σκάλα με ένα σκαλοπάτι σπασμένο και μάρτυρες έκαναν λόγο για όχημα που είδαν στο σημείο να απομακρύνεται έχοντας σκάλα που βρέθηκε στο σημείο…

Η απαγωγή προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του Προέδρου των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ, ενώ ο έγκλειστος στην φυλακή Αλ Καπόνε προσέφερε 10.000 δολάρια για να συγκεντρωθεί το ποσό που ζητούσαν οι απαγωγείς με τον όρο να αποφυλακισθεί και ο ίδιος.

Η προσφορά του γκάνγκστερ παρέσυρε τον Λίντεμπεργκ να ζητήσει βοήθεια από τον υπόκοσμο, αλλά οι επαφές του δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, εμφανίζονταν διάφοροι επιτήδειοι που έλεγαν στην οικογένεια ότι γνωρίζουν που βρίσκεται ο μικρός Λίντμπεργκ, με σκοπό να αποσπάσουν χρήματα. Ένας συνταξιούχος καθηγητής από το Μπρονξ, ο Τζων Φράνσις Κόντον δήλωσε με αγγελία σε εφημερίδα ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει τις οικονομίες του και να αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή. Λίγες μέρες αργότερα έλαβε αναπάντεχα μια επιστολή που έφερε την γνωστή υπογραφή με τους κύκλους και τα γράμματα.

Τελικά στο νεκροταφείο του Μπρονξ, ο Καθηγητής, συνάντησε άνδρα που ονομαζόταν Τζον του έδωσε τα λύτρα και ο άγνωστος με την Γερμανική προφορά έδωσε στον Καθηγητή σημείωμα που έγραφε ότι το παιδί ήταν σε μια θαλαμηγό. Το σκάφος δεν βρέθηκε ποτέ..

Μετά από 72 ημέρες από την απαγωγή, βρέθηκε τυχαία το άψυχο σώμα του μωρού σε δασάκι κοντά στο σπίτι του Αεροπόρου…

Το κρανίο του παιδιού ήταν σπασμένο και το πιθανότερο σενάριο ήταν ότι σκοτώθηκε πέφτοντας από την σκάλα τη νύχτα της απαγωγής…

Το έγκλημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως το έγκλημα του αιώνα και οδήγησε τον Λίντμπεργκ να φύγει με την οικογένειά του από τις ΗΠΑ και να εγκατασταθεί στην Ευρώπη.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής των εγκληματολογικών ερευνών έχει εστιάσει τις υποψίες του σε μια καμαριέρα που εκλήθη για πολλοστή φορά για ανάκριση αλλά δεν πήγε αφού αυτοκτόνησε με υδροκυάνιο…

Και αφού όλοι θεωρούσαν χαμένη την υπόθεση, ο Υπαστυνόμος Τζέιμς Φινν αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του χρήματος από τα λύτρα που είχαν δοθεί…

Παράλληλα, ο εμπειρογνώμονας της Δασικής Υπηρεσίας Άρθουρ Κόλερ, «ξεσκόνιζε» την σκάλα που είχε βρεθεί στον τόπο της απαγωγής.

Στοιχεία άρχισαν να «δένουν» και συλλαμβάνονταν ο Μπρούνο Χάουπμαν που οδηγείται σε δίκη τον Ιανουάριο του 1935 με τον Καθηγητή Κόντον που παρέδωσε τα λύτρα να αναγνωρίζει στον Χάουπμαν το πρόσωπο του «Τζον», και των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, που αναγνώρισαν στα χαρτονομίσματα τα ίχνη που βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου με τα χρήματα των λύτρων, με τον κατηγορούμενο να αρνείται τα όσα του καταμαρτυρούσαν.

Πέθανε στην ηλεκτρική καρέκλα στις 3 Απριλίου του 1936.