Την αρχαία Τρίκκη και το Βυζαντινό Κάστρο στα Τρίκαλα αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί χώροι της αρχαίας Τρίκκης και το Βυζαντινό Κάστρο που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Προστασία  και ανάδειξη των διαχρονικών αρχαιοτήτων της πόλης των Τρικάλων» προϋπολογισμού 1.744.000 ευρώ.

Δικαιούχος και Φορέας λειτουργίας του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων.

«Είναι έργο ουσίας που στόχο έχει την προστασία και ανάδειξη των δυο αρχαιολογικών χώρων, την κατάδειξη της διαχρονικότητάς τους, καθώς και την διασύνδεσή τους με τον σύγχρονο αστικό ιστό» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η σύγχρονη πόλη των Τρικάλων ταυτίζεται με την αρχαία Τρίκκη, πρωτεύουσα της τετραρχίας Εστιαιώτιδας που καταλάμβανε την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλίας.

Τα σωζόμενα κατάλοιπα της αρχαίας Τρίκκης βρίσκονται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Τρικάλων, Ν.A. του κάστρου.

Στο χώρο εντοπίζονται τα κατάλοιπα 4 οικοδομημάτων (τμήμα κτιρίου και στοάς Ελληνιστικών χρόνων, τμήμα λουτρού ρωμαϊκών χρόνων και μεσοβυζαντινός Ναός).

Το βυζαντινό κάστρο αντικατέστησε την ακρόπολη της αρχαίας Τρίκκης. Η θέση του ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς έλεγχε τα περάσματα από και προς την Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θεσσαλία. Το μνημείο καταλαμβάνει έκταση 20 περίπου στρεμμάτων και έχει τυπική μορφή βυζαντινής οχύρωσης.

Τα παραπάνω μνημεία εντάχθηκαν στα όρια ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και το κάστρο Τρικάλων έχει κηρυχθεί ως προέχον βυζαντινό μνημείο.