Τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στα Τρίκαλα

Δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στα Τρίκαλα, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης για τον εορτασμό της 1ης Μάη.

Με το σύνθημα «Οι νεκροί μας – τα κέρδη τους, βαδίζουμε τον δρόμο της ανατροπής» τα Εργατικά Συνδικάτα-Σωματεία-Σύλλογοι του Νομού, με την κοινή τους δράση, οργανώθηκε η απεργία στις 6 Μάη και η απεργιακή συγκέντρωση για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιά του 2021, γιατί η εργατική Πρωτομαγιά, με το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει δεν είναι υπόθεση καμίας Κυβέρνησης και κανενός Νόμου, είναι δική μας υπόθεση.

Τα Σωματεία και Σύλλογοι Ν. Τρικάλων που οργάνωσαν την απεργιακή συγκέντρωση ήταν:

Η συγκέντρωση άνοιξε με μια αναδρομή στην ιστορία του  εργατικού κινήματος.

Αφιέρωμα στην 1η Μάη με την συμμετοχή του Σωματείου των Μουσικών, με ζωντανό μουσικό αφιέρωμα στον επιτάφιο του Γ. Ρίτσου.

Στην συνέχεια έγιναν χαιρετισμοί, από το Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Τρικάλων, γιατρό Εύα Πατρίκαλου, τονίζοντας ότι «1 χρόνο τώρα αγωνιζόμαστε για την υγεία του λαού και διεκδικούμε την άμεση στελέχωση του ΕΣΥ προειδοποιώντας για τα αποτελέσματα των διαχρονικών πολιτικών υποχρηματοδότησης του συστήματος και για αυτό που έρχεται». Αναφορά έκανε για τον αγώνα  που δίνουν οι Υγειονομικοί στο πλευρό των ασθενών τους «συνεχίζεται μόνο που τώρα είναι και εμβολιαστές. 1 χρόνο τώρα οι κλινικές Covid-19 στηρίζονται σε μετακινήσεις από  υποστελεχωμένες κλινικές με παθολόγους, γυναικολόγους χειρουργούς, ουρολόγους, ορθοπεδικούς, καρδιολόγους».

Καταλήγοντας τον χαιρετισμό, προχώρησε σε κάλεσμα «για συνήχηση της κοινής μας δράσης των υγειονομικών με τους εργαζόμενους, τα Σωματεία τους και του Συλλόγους και Φορείς του λαϊκού κινήματος».

Χαιρετισμοί έγιναν από την ΕΛΜΕ, την Αντιπρόεδρο Ουρανία Παπαζεύκου και τον Πρόεδρο του  Συλλόγου Δάσκαλων και Νηπιαγωγών Γιώργο Τσάκαλο.

Η κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση έγινε από τον Γιώργο Λιατίφη, Πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και  Ποτών και Μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων με την ΔΑΣ, κάνοντας αναφορά ότι «από το 2021, 100 περίπου χρόνια μετά την θέσπιση του 8ώρου στην Ελλάδα, 135 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του Σικάγο για το 8ωρο, η Κυβέρνηση ετοιμάζει την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών, την θέσπιση της 10ωρης εργασίας, με μισθό 550 ευρώ. Φέρνει Νόμο που ξηλώνει κάθε κατάκτηση μας, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στο σταθερό εργάσιμο χρόνο, στο δικαίωμα στην ξεκούραση.

Στο μυαλό είναι χαραγμένες οι εικόνες δεκαετίες μετά τον Φλεβάρη του 1925, τον ηρωικό Μάη του 1936 την εξέγερση εργατών – αγροτών στην πόλη μας, των 200 της Καισαριανής, τόσων ηρώων και θυσιών, που μας οδηγεί το παράδειγμα εκατοντάδων συναδέλφων μας, των ταξικών Σωματείων που δώσανε κομμάτι από την ζωή τους στην υπόθεση της ταξικής πάλης για τα δίκαια της εργατικής τάξης.

Όλα αυτά δεν πήγαν χαμένα. Είναι σπόρος που έπεσε και θα βλαστήσει. Στα πρόσωπα νέων ανθρώπων, εργαζομένων αυτούς που σήμερα λοιδορούν, συκοφαντούν γιατί πραγματικά αυτό τρέμουν και φοβούνται.

Θέλουν να ξεμπερδεύει με τον οργανωμένο αγώνα των εργαζόμενων, με τα Σωματεία τους, για αυτό ετοιμάζει το φακέλωμά μας, την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θέλει να βάλει μαζί με την εργοδοσία χέρι στα Συνδικάτα.

Η νέα αντεργατική ρύθμιση που φέρνει η Κυβέρνηση δεν είναι ΄΄κεραυνός εν αιθρία΄΄ αλλά είναι ενταγμένη στο παραπάνω στόχο. Έρχεται να επεκτείνει αυτά τα οποία έχτισαν προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Στον Νόμο 3986/2011 που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και τον εμπλούτισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Νόμο 4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπου προβλέπεται μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας.

Αυτές είναι ορισμένες από τις βασικές προϋποθέσεις για να ΄΄πυροδοτήσουν΄΄ όπως λένε ΄΄επενδυτικό σοκ΄΄, μοιράζοντας σε κάθε λαϊκή οικογένειας ΄΄αντεργατικό σοκ και δέος΄΄ φτώχειας κι εκμετάλλευσης. Για τον ίδιο λόγο έχουν βάλει άλλωστε εδώ και καιρό στο στόχαστρο και την Κυριακάτικη αργία. Αυτό είναι η πρακτική εφαρμογή της ΄΄ευελιξίας΄΄ που ζητούν οι καπιταλιστές για να μπορούν να διαμορφώνουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις κατά το δοκούν, όπως του βολεύει.

Υπάρχει ανάγκη για την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, για έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες, που προϋποθέτει την ανατροπή αυτής της βάρβαρης εξουσίας».

Ειδική αναφορά έκανε στο ρόλο της ΓΣΕΕ και της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων τονίζοντας ότι «το όνειρο και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ , αφού πραγματοποίησε Συνέδριο με την συνδρομή των ΜΑΤ και του κράτους , θέλει να βρει τρόπο να αποστειρώσει το εργατικό κίνημα από τα ταξικά συνδικάτα και συνδικαλιστές. Τέτοιο ρόλο έχει και η διοίκηση του ΕΚΤ.

Την ώρα που ετοιμάζονται να μαυρίσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, αυτοί το μόνο που κάνουν είναι να συζητάνε με επιχειρήσεις για το πως θα κάνουν σεμινάρια για να βάλουν και άλλα φράγκα στην άκρη. Πως θα κάνουν το Εργατικό Κέντρο, μαγαζί γωνία για αυτούς, την εργοδοσία και τα κέρδη τους. Δεν θα το επιτρέψουμε. Τους χαλάμε την σούπα και το ξέρουν. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Εμείς συνάδελφοι τους απαντάμε, δεν έχουμε την ανάγκη καμιάς Κυβέρνησης, κανενός συμβιβασμένου και ξεπουλημένου, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και του Ε.Κ.Τ. να μας υποδείξει τι θα κάνουμε. Για εμάς ένα είναι σίγουρο. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστροφή στον μεσαίωνα  και την ΄΄δουλειά ήλιο με ήλιο΄΄ σε μια εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί.

Για μας, στο μυαλό μας δεν φαντάζει πολυτέλεια σήμερα η τεράστια δυνατότητα της εποχής μας που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις βασικές ανάγκες. Η αλματώδης ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει σε όλους περισσότερο ελεύθερο χρόνο, περισσότερη ποιότητα ζωής. Το τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να δυναμώσουμε την συλλογική μας οργάνωση, τα Σωματεία, τον συλλογικό αγώνα την συμμετοχή στην απεργία που έχει βάλει στο στόχαστρο η Κυβέρνηση. Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τους μεγάλους και σκληρούς αγώνες για τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά. Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής».

Η απεργιακή συγκέντρωση συνεχίστηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης των Τρικάλων όπου σαν ένα «ποτάμι» ξεχείλισαν τα Σωματεία, οι Σύλλογοι των εργαζομένων και Φορείς του Κινήματος , με τα πανό τους, τις πικέτες με τα αιτήματά τους, φωνάζοντας ασταμάτητα με παλμό τα συνθήματα τους.

ΠΑΜΕ Τρικάλων