Τι δείχνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου

Για μία πιο αντικειμενική θεώρηση των δημοσκοπήσεων του Σεπτεμβρίου 2018, η παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον τρέχοντα μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες οκτώ εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν τον τρέχοντα μήνα και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, Kαπα Research, Marc, Metron Analysis, Mrb, Palmos Analysis, Prorata και Pulse, όπου το συνολικό μέγεθος δείγματος ήταν 8.392 άτομα. Για την τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων και των αναποφάσιστων των παραπάνω εταιρειών και στη συνέχεια ο μέσος όρος τους, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα και γράφημα.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η εκτίμησή μου είναι ό,τι η όποια μείωση της ψαλίδας σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις ήταν κάτι εντελώς αναμενόμενο, λόγω της πολύ χαμηλής συσπείρωσης που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα έχει συνέχεια, καθώς το κυβερνών κόμμα έχει φτάσει στα ανώτατα όρια που μπορεί να προσεγγίσει στις εκλογές και οι εκλογές έχουν κριθεί ως προς το νικητή.

 

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΔΟΥΛΑΣ

Συνταγματάρχης ε.α.

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

MSc Τηλεπισκόπισης UK