Θυσία για την Ελευθερία και την Δημοκρατία στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Σεπτεμβρίου 1970 και στην πλατεία Ματεότι στην Γένοβα της Ιταλίας,  αυτοπυρπολείται ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της χούντας στην Ελλάδα, ο 22χρονος φοιτητής Γεωλογίας Κώστας Γεωργάκης, φωνάζοντας «Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν, ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».

Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε μετά από λίγες ώρες.

Ο Κερκυραίος αυτόχειρας ήταν Μέλος της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου και ανώνυμα σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η χούντα είχε διεισδύσει στις Ελληνικές Οργανώσεις της Ιταλίας.

Η σορός του, μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα με καθυστέρηση 4 μηνών, λόγω εσκεμμένων κωλυσιεργιών της χούντας.

Στο σημείο που αυτοπυρπολήθηκε υπάρχει αναμνηστική πλάκα όπου αναγράφεται στα Ιταλικά «Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».

Στην Κέρκυρα υπάρχει πλατεία με το όνομά του και με τον Ανδριάντα του, ενώ στην θυσία του αναφέρεται σε ένα από τα ποιήματα του ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, διοργανώθηκε το 1975 εκδήλωση τιμής για τον Κώστα Γεωργάκη και ευγνωμοσύνης προς την οικογένειά του.

Το 1996 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Παπούτση «Το μεγάλο ΝΑΙ – Υπόθεση Κώστα Γεωργάκη».