«Θερίζει» ο καρκίνος του θυρεοειδούς

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης, η επίπτωση του καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς έχει υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια.

Η  μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή αυξάνεται δραματικά, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και μέχρι το 2030, θα είναι ο 4ος  συνηθέστερος καρκίνος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεγαλύτερη αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα από 20 μέχρι 50 χρόνων.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την εξέλιξη της νόσου, αφού οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σήμερα ιάσιμοι με την κατάλληλη θεραπεία, έχοντας συνολικά κατά 98% 5ετή επιβίωση».

Ο καρκίνος του θυρεοειδή στο αρχικό στάδιο δεν εμφανίζει κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα. Όταν, όμως, δεν εντοπιστεί έγκαιρα το οζίδιο και αυξηθεί σε μέγεθος, μπορεί να προκαλέσει μια ψηλαφητή μάζα κάτω από το δέρμα στο λαιμό, αλλαγές στη χροιά της φωνής, κυρίως αυξανόμενη βραχνάδα, δυσκολία στην κατάποση, δύσπνοια, πόνο στο λάρυγγα και το λαιμό, διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό.

Καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία έχει η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

Τα ακριβή αίτια που ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι ακόμη γνωστά.

Υπάρχουν, όμως, παράγοντες που ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες γιατί μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Οι παράγοντες αυτοί είναι :