Θεραπεία εγκεκριμένη σε 65 χώρες για την πιο συχνή μορφή καρκίνου των νεφρών

Από τις πλέον ιδιαίτερες περιπτώσεις επειδή θεωρείται ο πιο συχνός τύπος καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες και ευθύνεται για περισσότερους από 140.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε έτος, αποτελεί το καρκίνωμα των νεφρών.

Η επιστημονική έρευνα, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικά βήματα.

Ο επικρατέστερος τύπος καρκινώματος του νεφρού  είναι το διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα το οποίο αναλογεί στο 80% έως 90% όλων των ασθενών.

Είναι περίπου 2 φορές πιο συχνό στους άνδρες από ότι στις γυναίκες ενώ τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου παρατηρούνται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Παγκοσμίως, το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης στα άτομα με διάγνωση μεταστατικού ή προχωρημένου καρκίνου των νεφρών είναι 8%.

Λιγότερο από το 50% των ασθενών με μεταστατικό καρκίνωμα των νεφρών επιβιώνουν πέραν των 2 ετών και δεν παρατηρείται στην πλειονότητα  πλήρης ύφεση.

Συνεπώς, θεωρείται ιδιαίτερα θετικό το  γεγονός ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το συνδυασμό 2 υπαρχουσών θεραπειών, του «nivolumab» με το «ipilimumab» για την θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρών ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου. Δηλαδή εγκρίθηκε η λήψη της θεραπείας από την αρχή με το που θα γίνει η διάγνωση και όχι στην περίπτωση που αποτύχει η συνήθης αγωγή.

Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει την πρώτη έγκριση μίας θεραπείας συνδυασμού ανοσο-ογκολογικών παραγόντων για ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου στην Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή προσφέρει στους ασθενείς, επιλογή για θεραπεία πρώτης γραμμής η οποία έχει επιδείξει ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης σχεδόν 10% και σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με την παλιότερη θεραπεία.

Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης που έδειξε ότι ο συνδυασμός του «nivolumab» με χαμηλή δόση «ipilimumab» επέφερε σημαντική αύξηση στη συνολική επιβίωση, με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 37% σε ασθενείς ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με μία από τις σημερινές καθιερωμένες θεραπείες.

Το «nivolumab» είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου της πρωτεΐνης προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1), που έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιεί μοναδικά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το «nivolumab» έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Το «nivolumab» είναι εγκεκριμένο σε πάνω από 65 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ε.Ε., της Ιαπωνίας και της Κίνας.