Θεοφάνεια στην Ελλάδα με …πρόστιμα

Με ανοιχτές τις Εκκλησίες και παρουσία πιστών σύμφωνα με τα μέτρα που ίσχυσαν τα Χριστούγεννα (υποχρεωτική χρήση μάσκας εντός των Ιερών Ναών, 1 πιστό ανά 15 μ2 μέγιστο αριθμό πιστών στους Ιερούς Ναούς τα 25 άτομα και στους Μητροπολιτικούς τα 50), γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια καθώς η Εκκλησία, επέμεινε στην απόφασή της να ανοίξουν σήμερα οι Ιεροί Ναοί.

Η Αρχιεπισκοπή κάλεσε τους Μητροπολίτες να τηρήσουν τους αυστηρούς περιορισμούς που ίσχυαν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Επιπλέον, η εγκύκλιος για την αποφυγήν του συνωστισμού πρόβλεπε τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών και η Θεία Λειτουργία αλλά και ο Αγιασμός, εντός των Ιερών Ναών να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8.30 το πρωί.

Η Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή συναθροίσεων στις Εκκλησίες, προχώρησε σε επιτήρηση, έξω από τους Ιερούς Ναούς ενώ ακούγονταν από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών.

Ωστόσο παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού έξω από ορισμένους Ιερούς Ναούς, που ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τις χαρακτήρισε «πάρα πολύ ανησυχητικές».

Στην Θεσσαλονίκη έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα πολίτες μαζεύτηκαν στην νέα παραλία ρίχνοντας τον Σταυρό στον Θερμαϊκό Κόλπο με την Αστυνομία να παρεμβαίνει πραγματοποιώντας προσαγωγές.

Ένταση δημιουργήθηκε και στο Αίγιο, όπου ο Μητροπολίτης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Ιερώνυμος και παρά το κάλεσμα της Εκκλησίας να μην πραγματοποιηθούν τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, έριξε τον Σταυρό στην θάλασσα με 2 πιστούς να πέφτουν στα νερά για να τον πιάσουν. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο τέως Μητροπολίτης Αμβρόσιος καθώς και Ιερείς της περιοχής με το Λιμενικό να παρεμβαίνει επιβάλλοντας πρόστιμο 1.500 ευρώ στον Μητροπολίτη και από 300 ευρώ στους 2 πιστούς.