Τα νέα …δεδομένα

Με σταδιακά βήματα ανοίγουν περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και από σήμερα Σάββατο, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά με την μέθοδο του «click inside», καθώς και τα κέντρα αισθητικής αποκλειστικά με ραντεβού.

Η χρήση του SMS στο 13032 για τα ψώνια σε εμπορικά καταστήματα παραμένει, όπως και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών. Διατηρείται ακόμη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ με εξαιρέσεις ενόψει Πάσχα.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, επεκτείνεται το μέτρων των «self test» σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων Υπηρεσιών, ενώ στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι Κληρικοί, Ιεροψάλτες και προσωπικό των Ιερών Ναών.

Οι μετακινήσεις εκτός Νομού απαγορεύονται ενόψει Πάσχα, ενώ θα γίνονται έλεγχοι στις μετακινήσεις την Μεγάλη Εβδομάδα τόσο για τους ταξιδιώτες που επικαλούνται λόγους εργασίας, όσο και για θέματα υγείας.

Η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν την συγκεκριμένη βεβαίωση.

Επίσης, απαγορεύονται οι μετακινήσεις, για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, ενώ για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση αποκλειστικά από δημόσια Υγειονομική Αρχή και σε περίπτωση κηδείας θα απαιτείται ληξιαρχική πράξη θανάτου, ενώ όσοι μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με επίδειξη του Ε1, θα μπορούν να το πράξουν εφάπαξ και δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Η διάρκεια ισχύος όλων των μετακινήσεων πλην αυτών προς την μόνιμη κατοικία θα είναι 48 ώρες.

Για την μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για την επικοινωνία γονέων και τέκνων, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται να επιδεικνύει αμετάκλητη δικαστική απόφαση, συμβολαιογραφική πράξη λύση του γάμου σε περίπτωση διαζυγίου ή υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Σε ότι αφορά τα πρόστιμα για τους παραβάτες, αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από την Δευτέρα του Πάσχα στις 3 Μαΐου, ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Χωρίς 7ήμερη καραντίνα θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε. της Συνθήκης Σένγκεν, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Ισραήλ υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι εμβολιασμένοι ή θα έχουν αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους.

Για την Κυριακή του Πάσχα, θα εφαρμοστεί ότι και τα Χριστούγεννα, με δυνατότητα συγκέντρωσης 2 οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στα οικογενειακά τραπέζια.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν και στους εξωτερικούς χώρους των Ιερών Ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε 1 άτομο ανά 10 m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των Ιερών Ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του Ιερού Ναού.