Τα νέα από φέτος δεδομένα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Νέα δεδομένα για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έρχονται με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και φυσικά αν δεν υπάρξει επεξεργασία διατάξεων των όσων περιλαμβάνει το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο μέχρι την ψήφισή του στη Βουλή.

Από φέτος, το σύστημα εξετάσεων είναι ενιαίο και θα αφορά όλους τους υποψηφίους.

Οι υποψήφιοι, ανάλογα την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε 4 μαθήματα. Επιπλέον των μαθημάτων αυτών, είναι τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδιο, μουσικές δεξιότητες) και οι πρακτικές δοκιμασίες (για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ), ενώ 2 μαθήματα ανά Επιστημονικό Πεδίο θα έχουν συντελεστές βαρύτητας, οι οποίοι έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες) συντελεστή βαρύτητας έχουν τα Αρχαία Ελληνικά (1,3) και η Ιστορία (0,7).

Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), συντελεστή βαρύτητας έχουν τα Μαθηματικά (1,3) και η Φυσική (0,7).

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), συντελεστή βαρύτητας έχουν η Βιολογία (1,3) και η Χημεία (0,7).

Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), συντελεστή βαρύτητας έχουν τα Μαθηματικά (1,3) και η Οικονομία (0,7).

Επιπλέον, από φέτος θα ισχύσει ο νέος τρόπος καθορισμού των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα και θεσπίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής μέσω μαθηματικού τύπου αλλά από το Υπουργείο θα είναι καθορισμένο το εύρος για το ποσοστό μέσα στο οποίο θα μπορεί να κινηθεί η επιλογή του κάθε Τμήματος.

Το κάθε τμήμα θα ορίζει το ποσοστό πριν από τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έχοντας υπ’ όψιν στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, που θα έχουν δοθεί από το Υπουργείο στα Πανεπιστήμια.

Στην συνέχεια, θα βγαίνουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων και θα υπολογίζονται τα μόριά τους. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα ανακοινώνεται μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων.

Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, θα γίνεται μετά την ανακοίνωση της  ελάχιστης βάσης εισαγωγής Για την φετινή χρονιά δεν προβλέπεται αλλαγή στην διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού.

Ωστόσο, δίνεται από φέτος η επιπλέον η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού για όσους τελειόφοιτους ή υποψήφιους Πανελλαδικών Εξετάσεων ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Δημόσια ΙΕΚ. Η εισαγωγή θα γίνεται με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου.

Για φέτος, θα ισχύσει ο νέος τρόπος υποβολής μηχανογραφικού, που περιλαμβάνει 2 φάσεις.

Στην 1η φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό έχοντας περιορισμένο αριθμό επιλογών. Συγκεκριμένα, έως 10% του συνόλου των Τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και έως 20% οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στην 2η φάση. Στην φάση αυτή, οι επιλογές των υποψηφίων θα περιλαμβάνουν όσα Τμήματα θα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την 1η φάση, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών τους (με προϋπόθεση να επιτυγχάνεται η καθορισμένη ελάχιστη βάση εισαγωγής κάθε Τμήματος).

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Επίσης, θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με την διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε Τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και την βαρύτητά του.

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.