Τα …κλασικά προβλήματα

Συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων και ασχολήθηκε με όλα τα επίκαιρα θέματα και τρέχοντα προβλήματα των ΕΒΕ ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ.

Ασχολήθηκε με θέματα φορολογικής πολιτικής, τονίζοντας ότι «το φορολογικό σύστημα αποτελεί τον πυλώνα της δημοσιονομικής διαχείρισης και της οικονομικής πολιτικής. Κατά την διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων είχε αναχθεί στο βασικό πεδίο της ασκούμενης πολιτικής λιτότητας με σοβαρές συνέπειες για τη σύνθεση των δημοσίων εσόδων, την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, το σχεδιασμό των επενδύσεων και την ιδιωτική κατανάλωση.

Η εμμονή στην εισπρακτική λειτουργία του φορολογικού συστήματος αδιαφορώντας πλήρως για τις αναδιανεμητικές και τις αναπτυξιακές πτυχές του, επέφερε σωρεία προβλημάτων στη λειτουργία για των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ έχει επισημάνει ότι το πρόβλημα ως προς τα φορολογικά έσοδα δεν είναι το ύψος των ονομαστικών συντελεστών, αλλά η αποτυχία διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, η αποτυχία αύξησης της εισπραξιμότητας και επίτευξης ενός αποτελεσματικού συντελεστή στο μέσο όρο της Ε.Ε.».

Επίσης, ασχολήθηκε με τα εργασιακά και την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας, τονίζοντας την ανάγκη της «επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ. Η Ομοσπονδία ΕΒΕ παρακολουθεί όλες τις τοποθετήσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Ωστόσο, θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δε θα πρέπει να είναι αντικείμενο μονομερούς απόφασης της κυβέρνησης.  Και τούτο διότι οι μισθολογικές αυξήσεις δε μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένες από τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποτελούν προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων»

Συζήτηση έγινε για την ρύθμιση οφειλών και την προστασία των δανειοληπτών εμπόρων και επισημάνθηκε πως «Πρέπει όλα τα κόμματα να εφαρμόσουν μια κοινή γραμμή, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της υπερχρέωσης, που θα συνδυάζει τα προηγούμενα εργαλεία με την προσθήκη ορισμένων σημαντικών ρυθμίσεων.  Η προστασία της κύριας κατοικίας πρέπει να διατηρηθεί και για τα επόμενα χρόνια με μοναδικό κριτήριο την ανάλυση της εισοδηματικής ικανότητας του δανειολήπτη.  Παράλληλα, να υπάρξει μέριμνα για την προστασία της επαγγελματικής στέγης και των λοιπών παγίων των επιτηδευματιών, ιδιαίτερα όταν αποτελούν μοναδικό μέσο αναπαραγωγής και διατήρησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Επισημάνθηκε στην συνεδρίαση «η ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Ο ρόλος των δημοσίων επενδύσεων ως τροφοδότη του αρχικού σταδίου ανάκαμψης είναι κρίσιμος.  Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και λιτότητας από το 2009 έως και σήμερα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει απολέσει σωρευτικά περίπου 20 δις ευρώ γεγονός που είχε ασφαλώς αρνητική επίδραση στην αναπτυξιακή δυναμική και την αδυναμία ανάσχεσης του υφεσιακού κύματος, που ακολούθησε τη δημοσιονομική προσαρμογή.  Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα τις περιόδους που η οικονομία κατέγραψε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης, ο πολλαπλασιαστής των δημοσίων επενδύσεων δεν πέτυχε υψηλούς ρυθμούς συνεισφοράς στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, ο αναπτυξιακός νόμος ήταν και παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο μόχλευσης και παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις».

Επίσης, αποφασίστηκε ομόφωνα από την Διοίκηση ότι «πρέπει να ξεκινήσει μια επαφή με τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων της δύναμης της Ομοσπονδίας για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι για τις τρέχουσες εξελίξεις».