Τα 80χρονα της γιορτάζει η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

Γιορτή με μουσική από 7 συνολικά Φιλαρμονικές Ορχήστρες διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων, τιμώντας τα 80 χρόνια της Δημοτικής Φιλαρμονικής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, διοργανώνοντας το 1ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Ορχηστρών.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 130 Μουσικοί θα βρίσκονται στα Τρίκαλα, συμμετέχοντας στην γιορτή και θα παρελαύνουν από νωρίς το απόγευμα σε δρόμους Τρικάλων, δίνοντας μουσική νότα στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα των ημερών.

Στις 7 το απόγευμα  του Σαββάτου και της Κυριακής θα δοθούν 2 συναυλίες με διαφορετικές φιλοξενούμενες Φιλαρμονικές κάθε φορά, στο «Αθανάσιος Τριγώνης»

Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων θα ανοίξει την 1η ημέρα των συναυλιών και θα κλείσει την 2η ημέρα, «σφραγίζοντας» με αυτόν τον τρόπο την έναρξη και τη λήξη της διοργάνωσης.

Οι Φιλαρμονικές που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ αυτό είναι:

 

Η εκδήλωση έχει και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών.

Η Δημοτική Φιλαρμονική των Τρικάλων ιδρύθηκε το 1896 ως «Φιλαρμονική Εταιρία Τρικκάλων» αλλά η λειτουργία της ξεκίνησε το 1902  μετά από την σύσταση του 1ου Δ.Σ. του νέου Συλλόγου.

Το 1914 συστήνεται ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος σε μια κοινή προσπάθεια του Μουσικού και Γυμναστικού Συλλόγου της πόλης. Ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος θα διαλυθεί το 1929 και ένα χρόνο αργότερα  ιδρύεται ο «Μουσικός Σύλλογος» στον οποίο ανήκε και η Φιλαρμονική.

Το 1933 ο Μουσικός Σύλλογος διαλύεται και την  θέση του παίρνει μια 10μελή ομάδα Μουσικών που εξυπηρετούν τις πολιτιστικές και θρησκευτικές ανάγκες του Δήμου Τρικκαίων.

Το 1938 συστήνεται η πρώτη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής θα παύσει η λειτουργία της και θα ανασυσταθεί μετά την λήξη του πολέμου.

Το 1954 με Βασιλικό Διάταγμα παίρνει και επίσημα πλέον την  ονομασία της «Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων», αλλά θα περάσουν 4 χρόνια για την υλοποίηση της απόφασης αυτής για να συσταθεί και πάλι σε Σώμα στα τέλη του  1958.

Σήμερα αποτελεί δομή του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων.