Συνεργασία και «πράσινο φως» για εμβόλια κατά του «κορωνοϊού»

Την ονομασία «fast track» έλαβαν από την αρμόδια Αμερικανική Αρχή φαρμάκων FDA 2 πειραματικά εμβόλια κατά του «κορωνοϊού» που αναπτύχθηκαν από κοινού από την Γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «BioNTech» και από τον Αμερικανική Φαρμακευτική εταιρεία «Pfizer».

Τα 2 πειραματικά εμβόλια με τις ονομασίες «BNT162b1» και «BNT162b2», είναι τα πιο προχωρημένα από τα 4 τουλάχιστον εμβόλια που αξιολογούνται από τις εταιρείες στις δοκιμές σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Οι εταιρείες έχουν δηλώσει πως το «BNT162b1» φάνηκε να έχει προοπτικές κατά του ιού και ήταν ανεκτό κατά τις ανθρώπινες δοκιμές πρώιμου σταδίου.

Τα πρώτα δεδομένα από την Γερμανική δοκιμή του «BNT162b1» αναμένονται εντός του μήνα και αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς και το εμβόλιο λάβει έγκριση από τις Αρχές, οι εταιρείες ανέφεραν ότι μπορούν να αναμένονται έως και 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους και δυνητικά περισσότερες από 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν να ξεκινήσουν άμεσα μεγάλη δοκιμή σε έως και 30.000 συμμετέχοντες εάν πάρουν την έγκριση των Αρχών.