«Stop» στην δράση …δουλεμπορικού

Από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν στην διευκόλυνση της παράνομης εξόδου Αλλοδαπών από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία, με την χρήση σκαφών.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, τα Μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, με την ακόλουθη μεθοδολογία δράσης.

Αρχικά μεριμνούσαν για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, κατάλληλων για την μεταφορά Αλλοδαπών δια θαλάσσης από την Ελλάδα προς την Ιταλία. Συγκεκριμένα αναζητούσαν σκάφη μήκους 10-15 μέτρων περίπου, ικανά για την μεταφορά τουλάχιστον 15 ατόμων κάθε φορά.

Μετά την αγορά των σκαφών, καταχωρούσαν τα σκάφη σε στοιχεία «αχυρανθρώπων», κυρίως υπηκόων Βουλγαρίας, ενώ συνέτασσαν εικονικά πωλητήρια με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Μετακινούσαν τακτικά τα σκάφη σε διαφορετικά λιμάνια της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, εναλλάσσοντας συχνά κυβερνήτες και πληρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες έκθεσής τους στις διωκτικές Αρχές.

Εντόπιζαν τους υποψήφιους διακινούμενους μέσω «δικτύου» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με Αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας (κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας – στέκια αλλοδαπών κ.λ.π.).

Περαιτέρω φρόντιζαν για την μεταφορά των διακινούμενων στην Κέρκυρα, με συνήθη μέσα μεταφοράς, σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων, καθώς και για την διαμονή τους σε ξενοδοχεία της πόλης.

Στο τελικό στάδιο, μετέφεραν τα σκάφη σε λιμάνια της Κέρκυρας, πλησίον των ξενοδοχείων όπου διέμεναν οι Αλλοδαποί, ενώ κατά την επιβίβαση των Αλλοδαπών, Μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούνταν ως «τσιλιαδόροι» για τον εντοπισμό τυχόν Αστυνομικών ή Λιμενικών δυνάμεων, ενώ

για κάθε αλλοδαπό που διακινούσαν από Ελλάδα σε Ιταλία εισέπρατταν 5.500 ευρώ.

Σε ευρείας κλίμακα αστυνομική επιχείρηση σε Κέρκυρα και Αττική, συνελήφθησαν 6 Μέλη της οργάνωσης, (5 Αλλοδαποί και Έλληνας), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 άτομα Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κάτοικοι εξωτερικού.

Ως προς το χρονικό της επιχείρησης, τα Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδίωξαν την προηγούμενη Παρασκευή, την δια θαλάσσης προώθηση 23 Αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση του ιστιοφόρου σκάφους, υπό ξένη σημαία.

Η διακίνηση επιτηρήθηκε από Αστυνομικούς και χαρτογραφήθηκε το δρομολόγιο που ακολούθησαν τα Μέλη της οργάνωσης από μαρίνα της Αττικής μέχρι την επιβίβαση των Αλλοδαπών στο σκάφος στην Κέρκυρα.

Τα μέλη της οργάνωσης, κατέπλευσαν το σκάφος σε λιμάνι της Κέρκυρας, όπου ξεκίνησε η επιβίβαση των Αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης , οι Αλλοδαποί είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο που απείχε ελάχιστα από το λιμάνι, ενώ κατά την επιβίβαση τους στο σκάφος, Μέλος της οργάνωσης επιτηρούσε την περιοχή από υπερυψωμένο σημείο.

Το σκάφος εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από περιπολικά σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, ανοιχτά της πόλης της Κέρκυρας, με επιβαίνοντες τον χειριστή – Μέλος της οργάνωσης και τους 23 Αλλοδαπούς και παράλληλα σε επιχείρηση στην Αττική και στην Κέρκυρα, συνελήφθησαν ταυτόχρονα τα υπόλοιπα 5 Μέλη της οργάνωσης.

Κατά την έρευνα και κατάσχεση του σκάφους, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την ζωή των επιβαινόντων.

Στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων καθώς και συμφωνητικά κ.λ.π. έγγραφα, που σχετίζονται με την δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Από την συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων της έρευνας προέκυψε η συσχέτιση με 3 ακόμη σκάφη της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν 2 παρελθοντικά περιστατικά διακίνησης από την Κέρκυρα στην Ιταλία. Επιπλέον, εντοπίστηκε σκάφος της οργάνωσης στην Κέρκυρα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό.