Στον Πρωθυπουργό ο Θανάσης Λιούτας

Τις πύλες του «Μαξίμου», πέρασε ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Θανάσης Λιούτας για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο επίκεντρο βρέθηκε ο Νομός Τρικάλων με τον κ. Λιούτα να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για ζητήματα της περιοχής.

Ο Βουλευτής, ζήτησε εκ νέου, το όριο των οφειλών των αγροτών και των κτηνοτρόφων προς τα ασφαλιστικά ταμεία- για να μπορέσουν να βγουν στη σύνταξη, όσοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους – να αυξηθεί από τις 6.000 ευρώ τουλάχιστον στις 15.000 ευρώ.

«Βάσει των σημερινών δεδομένων, τα χρέη είναι υψηλά, και δεν είναι εφικτό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να βγουν στην σύνταξη. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, το όριο των 6.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλό και δεν επιτρέπει στους παραγωγούς μας να βγουν στη σύνταξη. Τα χρέη αυτά ξεκίνησαν να δημιουργούνται από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου επεβλήθη ασφάλιστρο της τάξης του 22% επί του καθαρού εισοδήματος, καθώς και πρόσθετη φορολογία στην πρωτογενή παραγωγή,  η οποία ήταν δυσβάσταχτη, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν υπέρογκα χρέη, τα οποία ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν και τις 15.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Λιούτας.

Στην συνέχεια, ο  Βουλευτής έθεσε το ζήτημα της όσο το δυνατό πιο γρήγορης καταβολής της ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους και για την αγορά λιπασμάτων για τους αγρότες, επισημαίνοντας πως «για να πετύχουν καλύτερες τιμές οι κτηνοτρόφοι, όπως συμβαίνει πάντα κατά την περίοδο της συγκομιδής και επιπρόσθετα, έθεσε και την ανάγκη για ένταξη όλων των επιλαχόντων αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Πρόγραμμα των ΄΄Νέων Αγροτών΄΄, τονίζοντας πως «Η ικανοποίηση του συγκεκριμένου ζητήματος, θα αποτελέσει μεγάλο κίνητρο για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στο αγροτικό και κτηνοτροφικό επάγγελμα που τόσο έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή ως χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθεί με νέους ανθρώπους το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην πρωτογενή παραγωγή και αυτό είναι εθνικός στόχος».

Ο κ. Λιούτας κατέθεσε στον Πρωθυπουργό, το προσχέδιο της σκέψης του αναφορικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, όπως είναι η εκπαίδευση και η κατοχύρωση του αγροτικού και του κτηνοτροφικού επαγγέλματος, η αναδιάρθρωση γαιών, η αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού στην εμπορία, κίνητρα για εξεύρεση αγροτικών χεριών, εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, αναδόμηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.αλ.

Επίσης, όπως και κατά την προηγούμενη συνάντηση τους στο «Μαξίμου», ο κ. Λιούτας περιέγραψε στον κ. Μητσοτάκη, την θέση του (Αυτάρκεια 2030), η οποία αποσκοπεί στην επισιτιστική αυτάρκεια στην χώρα μας και στην κομβική ενίσχυση του εθνικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, το οποίο προσφέρει η Εθνική μας γεωργία και κτηνοτροφία.

Το σχέδιο αυτό του κ. Λιούτα, λόγω και των επιπτώσεων στην επισιτιστική αλυσίδα, εξαιτίας των σχετικών επιπτώσεων από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει αποκτήσει ξεκάθαρα σήμερα πολύ επίκαιρο χαρακτήρα.

«Η πατρίδα μας μπορεί να πετύχει την αυτάρκεια και μάλιστα αυτό θα διαχέει τεράστια οικονομικά οφέλη σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, σε όλες τις τοπικές μας οικονομίες. Το γεγονός αυτό θα οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας και σε συνεχή ενίσχυση του εισοδήματος των συμπολιτών μας», επισημαίνει ο κ. Λιούτας.

Στην συζήτηση, τέθηκαν και άλλα ζητήματα του Νομού Τρικάλων, τα οποία έχουν να κάνουν με υποδομές, με το τοπικό τουριστικό προϊόν, καθώς και με την ενίσχυση γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης.