Στοιχεία για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του covid-19 στην Ελλάδα

Τα ευρήματα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καθώς ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου και προέρχονται από τις πύλες εισόδου της χώρας, την Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις. Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (LineageΒ.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε 80 δείγματα από την Αττική (50 από συρροή σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, 21 από την κοινότητα και 9 από νοσοκομεία), σε 14 δείγματα από τη Χαλκιδική (όλα από την κοινότητα), σε 11 δείγματα από την Πάτρα (όλα νοσοκομειακά), 1 από την Θεσσαλονίκη (από την κοινότητα) και 1 από την Πιερία (από την κοινότητα)

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στην Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 1 μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Στην Πολιτική Προστασία, έχει σημάνει συναγερμός για τις μεταλλάξεις του covid-19 στην Ελλάδα.

Ο εντοπισμός της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης οδήγησε στην μετάβαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά  και του Προέδρου του ΕΟΔΥ εκτάκτως στην Θεσσαλονίκη για το θέμα, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του, αναφέροντας ότι «δύο πράγματα με ανησυχούν. Το ένα είναι πως βλέπω ότι υπάρχει θέμα και στην Ελλάδα με τις μεταλλάξεις, πλέον τις βρίσκουμε παντού.

Το δεύτερο θέμα είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Θέλω να κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση. Προσοχή, προσοχή, προσοχή. Έχουν μείνει 2 δύσκολοι μήνες. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Ευχαριστώ τον κόσμο για την υπομονή και την προσπάθειά του».