Στο επίκεντρο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα με αντικείμενο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κεντρικό Ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε στο …μέλλον που αποτελούν οι  Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μετά και τις δυσμενείς εξελίξεις που προκλήθηκαν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και έφεραν τα «πάνω κάτω» στον ενεργειακό τομέα παγκοσμίως.

Ο κ. Σκρέκας, χαρακτήρισε ουσιαστικά «μονόδρομο» την αποκαλούμενη «πράσινη μετάβαση» της χώρας και ουσιαστικά μοναδική λύση στην διεθνή ενεργειακή κρίση, ειδικά για την Ελλάδα που μπορεί να εκμεταλλευτεί την ηλιακή και αιολική ενέργεια και να αποκτήσει αποθέματα ενεργειακής αυτονομίας.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αναφέροντας ότι «από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο, διαθέσαμε 3,3 δις ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Με τα μέτρα που έχουμε λάβει, έχουμε κρατήσει τις τιμές λιανικής κάτω από τον μέσο όρο
της Ε.Ε. Από τον Μάιο οι επιδοτήσεις ισχύουν για όλες τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Στηρίζουμε με επιδοτήσεις και όλα τα επαγγελματικά τιμολόγια.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA, παρέχουμε πρόσθετη επιδότηση και απορροφούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια θα απορροφήσουμε το 90% – 95% της
αύξησης».

Αναφορά έγινε από τον Υπουργό και στον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας που επιταχύνει την μετάβαση σε μια
κλιματικά ουδέτερη οικονομία με την θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα συμβάλλει στην δημιουργία σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης, στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, στην προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης και της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «η Ελλάδα εγκαθιστά ΑΠΕ με γρηγορότερο ρυθμό από ότι προσδιορίζει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ και την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τα έργα αποθήκευσης» και πρόσθεσε πως «θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, ενώ
θα επιδοτήσουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την μείωση του ενεργειακού κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ο Υπουργός, εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση του για την πορεία του προγράμματος «Εξοικονομώ» για το οποίο τόνισε ότι «ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 85.000, σημειώνοντας ρεκόρ. Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδότηση 450 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Από την πλευρά της, η Γ. Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών Αλεξάνδρα Σδούκου ανέλυσε το Εθνικό σχέδιο για περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, εστίασε στον εκσυγχρονισμό του δικτύου στην Θεσσαλία με τον Δημήτρη Τσαλέμη Γενικό Διευθυντή Ενέργειας του ΥΠΕΝ να αναφέρεται στον τρόπο αυτοπαραγωγής ενέργειας και η Διευθύντρια Τομέα Ενέργειας Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Ιωάννα Νίκου, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή δομών για ΑΠΕ και για εξοικονόμησης ενέργειας.