Στερέωση του βράχου του Σπηλαίου της Θεόπετρας

Υπογράφεται το επόμενο διάστημα από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό η σύμβαση για την στερέωση του βράχου του Σπηλαίου της Θεόπετρας που οδηγεί στην ασφαλή επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.779.785 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020.

Περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης της ευστάθειας του αρχαιολογικού χώρου κατά μήκος της διαδρομής  πρόσβασης και εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών στον εξωτερικό χώρο του Σπηλαίου.

Το Σπήλαιο της Θεόπετρας, μια από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της Εποχής του Λίθου στον Ελλαδικό χώρο, είναι το 1ο ανασκαφικό Σπήλαιο της Θεσσαλίας με ευρήματα σε ενιαίο χώρο, από την Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι  το τέλος της Νεολιθικής Εποχής, χωρίς χρονικά κενά.

Εμπεριέχει έτσι, στοιχεία 2 πολύ σημαντικών πολιτιστικών μεταβάσεων, την αντικατάσταση του Νεάντερνταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά και την μετάβαση από τον άνθρωπο-τροφοσυλλέκτη στον άνθρωπο-γεωργό.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε  με πόρους του ΕΣΠΑ την δημιουργία  του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης στην Θεόπετρα, που  προσφέρει ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία στον επισκέπτη.