Σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Τρίκαλα και πινακίδα LED με τις μετρήσεις

Με 6 νέους σταθμούς μέτρησης, συνολικού προϋπολογισμού  1.025.108 ευρώ,  ενισχύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  για τις ανάγκες του Εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα της  Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδωσε την έγκριση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 του έργου «Ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Συγκεκριμένα, από 2 σταθμοί θα εγκατασταθούν σε Βόλο και Λάρισα και από 1 σε Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Οι σταθμοί, θα μετρούν και θα δίνουν αποτελέσματα για τις τιμές των ΑΣ10, ΑΣ2.5, NOx, SO2, CΟ, Ο3 και Βενζολίου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα μεταφέρονται σε εξυπηρετητή (server) από τον οποίο θα γίνεται τόσο η συνεχής πληροφόρηση για τις μετρήσεις και η διάχυση της πληροφορίας στους χρήστες και στο κοινό, όσο και η έγκαιρη προειδοποίηση των εμπλεκομένων Φορέων στην περίπτωση διαπίστωσης υπερβάσεων.

Με την εγκατάσταση των σταθμών οι πολίτες θα μπορούν καθημερινά να ενημερώνονται για τις τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω Διαδικτυακής Πύλης (web portal), η οποία θα συνδέεται με τον κεντρικό ιστότοπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα εμφανίζει τις τελευταίες μετρήσεις του συστήματος καθώς και στατιστικά στοιχεία.

Επίσης, θα εκδίδονται συστάσεις για την ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού στην περίπτωση υπερβάσεων των τιμών σε κάποιους ρύπους, ενώ ηλεκτρονικές πινακίδες LED (1 σε κάθε πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλίας) θα προβάλλουν τις τιμές των πιο πρόσφατων μετρήσεων των αντίστοιχων σταθμών.