Στα Τρίκαλα ο Γερμανός Υφυπουργός Norbert Barthle

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, υποδέχθηκε υποδεχθεί στο γραφείο του τον Υφυπουργό και Εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle.

Η συζήτηση περιστράφηκε και στο προσφυγικό, με τον κ. Παπαστεργίου να επισημαίνει πως οι Πρόσφυγες στα νησιά είναι περισσότεροι από τους κατοίκους, σημειώνοντας παράλληλα και την φιλοξενία Προσφύγων και Μεταναστών στην Γερμανία.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός Υφυπουργός, επισήμανε την αναγκαιότητα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με την αύξηση παρουσίας της Frontex, την επίσπευση των διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου από πλευράς της Ελλάδας σε Πρόσφυγες και Μετανάστες και την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας σχετικά με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

Στην συνέχεια ο Υφυπουργός, ξεναγήθηκε στο «control room» του Δημαρχείου και συζητήθηκαν, η διαχείριση των απορριμμάτων και η εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων στην δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Barthle ενημέρωσε τον Δήμαρχο Τρικκαίων για τις δυνατότητες παρουσίασης, τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων από καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Γερμανία και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Γερμανία και να συναντηθεί με Γερμανικές Ενώσεις Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην συνέχεια με την συνοδεία του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων κ. Βενουζίου, οι κ.κ. Παπαστεργίου και Barthle απέτισαν φόρο τιμής στους 139 Έλληνες Εβραίους των Τρικάλων που βρήκαν τον θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Αουσβιτς – Μπιρκενάου

Ο κ. Barthle με την Γενική Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη Sibylla Bendig κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο Ολοκαυτώματος, «ως τιμή και υποχρέωση καταδίκης παρόμοιων πράξεων», όπως τόνισε ο Υφυπουργός και ακολούθησε ξενάγηση στην ανακαινισμένη Συναγωγή των Τρικάλων που ανακατασκευάστηκε με δαπάνη της Γερμανικής Κυβέρνησης.

Στο περιθώριο της επίσκεψης, οι κ.κ. Barthle και Παπαστεργίου συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν με επισκέπτριες, μετέχουσες σε πρόγραμμα Erasmus που υλοποιείται από το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων.