«Σπάζοντας» τα …ταμεία

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Δεκεμβρίου 1997 και στις Αμερικανικές αίθουσες, κάνει πρεμιέρα η αισθηματική ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός», που είναι η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Τζακ και της Ρόουζ, δύο νεαρών ατόμων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις που ερωτεύονται πάνω στο μοιραίο πλοίο και παρόλο που οι δύο αυτοί κεντρικοί ήρωες είναι φανταστικοί,  αρκετοί χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα.

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε το 1995, όταν ο Κάμερον τράβηξε κάποια πλάνα από τον πραγματικό Τιτανικό. Έτσι ξεκίνησε η ανακατασκευή του πλοίου και με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναδημιούργησαν το βύθισμα.

Η ταινία ήταν η πιο ακριβή παραγωγή που έγινε ποτέ, με προϋπολογισμό 200 εκ. δολάρια.

Η ταινία αποδείχτηκε τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία. Προτάθηκε για 14 Όσκαρ κερδίζοντας τα 11 και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών με συνολικές εισπράξεις 1,8 δις δολάρια.

Τον τίτλο τον κράτησε για 12 χρόνια, μέχρι την επόμενη ταινία του Κάμερον το «Avatar».

Τον Απρίλιο του 2012 η ταινία επανακυκλοφόρησε σε μορφή 3D για τον εορτασμό 100 χρόνων από την βύθιση του πλοίου. Η επανακυκλοφορία της ταινίας απέφερε 343,6 εκ. δολάρια παγκοσμίως, ανεβάζοντας τις συνολικές εισπράξεις στα 2,1 δις δολάρια.

Το 2017, η ταινία επανεκδόθηκε για την 20-ή επέτειό της και επελέγη για συντήρηση στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ.