Σαν σήμερα…

Ήταν 5 Ιανουαρίου 1932 και στην πόλη Αλεσάντρια του Πεδεμοντίου, γεννιέται ο διάσημος Ιταλός μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και σημειολόγος Ουμπέρτο Έκο.

Έγινε παγκόσμια γνωστός το 1980 με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το όνομα του Ρόδου», που μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες (και στα ελληνικά) και πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Η μεγάλη εκδοτική επιτυχία, μεταφέρθηκε το 1986 στον κινηματογράφο από τον Γάλλο Σκηνοθέτη Ζαν Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι.

Το επιστημονικό του έργο ήταν αφιερωμένο στη θεωρία της λογοτεχνίας, στην εξέλιξη των συγχρόνων κοινωνιών και στις σχέσεις ανάμεσα στην πρωτοποριακή τέχνη και το φαινόμενο της μαζικής επικοινωνίας.

Η φράση του «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση», έμεινε στην …Ιστορία.

Το κριτικό του πνεύμα το οφείλει, όπως ο ίδιος έχει γράψει «στον πατέρα μου, που μου δίδαξε να δυσπιστώ, και στη μητέρα μου που δίδαξε να το λέω»…

Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών το 1954. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και εργάστηκε ως παραγωγός πολιτιστικών προγραμμάτων στην RAI. Η θέση του έδωσε την ευκαιρία να δει την κοινωνία μέσα από τα «μάτια» των ΜΜΕ, που τότε μονοπωλούνταν και ελέγχονταν από το κράτος.

Από το 1965 ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα.

Ο Έκο ζούσε στο Μιλάνο, σ’ ένα διαμέρισμα – λαβύρινθο με μία βιβλιοθήκη 30.000 βιβλίων, ενώ περνούσε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του στο εξοχικό του στο Ρίμινι. Γνώριζε άπταιστα 5 γλώσσες, μεταξύ των οποίων αρχαία ελληνικά και λατινικά και τιμήθηκε με πλήθος βραβείων και διακρίσεων κατά την διάρκεια της ζωής του.

Είχε επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα, τόσο για αναψυχή, όσο και για επιστημονική έρευνα και το 1995 αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έφυγε από την ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών.