Σαν σήμερα…

Ήταν 15 Δεκεμβρίου 1971 και ο Παναθηναϊκός γίνεται η μοναδική Ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα με …παγκόσμια αγωνιστική αναφορά.

Πήρε την θέση του Άγιαξ και έπαιξε διπλό αγώνα με τη Νασιονάλ για το διηπειρωτικό Κύπελλο, εκπροσωπώντας την Ευρώπη.

Η ομάδα της Ολλανδίας αρνήθηκε να συμμετάσχει, κόντρα στην πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Νασιονάλ Μοντεβίδεο, φοβούμενη το σκληρό παιχνίδι των Νοτιοαμερικανών και η εξέλιξη του ματς με το «τριφύλλι» απέδειξε πως κάτι ήξεραν οι Ολλανδοί…

Ο Παναθηναϊκός πάντως είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας του πλανήτη.

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη στο «Καραϊσκάκη» μπροστά σε 35.000 θεατές και οι «πράσινοι» επέβαλαν από το ξεκίνημα την κυριαρχία τους στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 21’ ο Παναθηναϊκός είχε την πρώτη απώλεια καθώς μετά από χτύπημα του Ουμπίνιας ο Σάκης Κουβάς αποχώρησε από τον αγώνα τραυματίας. Στο 48’ ο Τότης Φυλακούρης έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό ανοίγοντας το σκορ του αγώνα. Στο 51’ ο Λουίς Αρτίμε ισοφάρισε για τη Νασιονάλ και όλα έδειχναν ότι η συνέχεια του αγώνα θα ήταν εξίσου αμφίρροπη. Στο 60’ όμως μετά από αντιαθλητική επέμβαση του Χούλιο Μοράλες, ο Γιάννης Τομαράς έπεσε λιπόθυμος στο έδαφος, έχοντας υποστεί διπλό κάταγμα κνήμης, με συνέπεια το πόδι του να κοπεί στα δύο και να τερματιστεί η ελπιδοφόρα καριέρα του καθώς μετά την επιστροφή του ένα χρόνο αργότερα δεν κατάφερε να επανέρθει στα επίπεδα που βρισκόταν.

Το ματς έληξε ισόπαλο 1-1 και όλα θα κρίνονταν στη ρεβάνς του Μοντεβιδέο.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (59′ Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (18′ Δεληγιάννης).

Ο δεύτερος αγώνας διεξήχθη στο Μοντεβιδέο στο Στάδιο Σεντενάριο με 63.000 θεατές στο γήπεδο ενώ τον αγώνα παρακολούθησαν και 300 Έλληνες που ταξίδεψαν από την Ελλάδα.

Ο Λουίς Αρτίμε έδωσε το προβάδισμα με 1-0 στη Νασιονάλ. Στην συνέχεια ο Μίμης Δομάζος στο 46’ και ο Αντώνης Αντωνιάδης στο 53’ έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσουν. Την αναγκαστική αντεπίθεση του Παναθηναϊκού εκμεταλλεύτηκε η Νασιονάλ με το Λουίς Αρτίμε να σημειώνει το 2-0 στο 75’. Στο 89’ ο Τότης Φυλακούρης μείωσε σε 2-1 για τον Παναθηναϊκό ενώ στη συνέχεια ο Μίμης Δομάζος είχε δυο ευκαιρίες να δώσει τον τίτλο στον Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αθανασόπουλος, Καψής, Σούρπης, Μητρόπουλος, Ελευθεράκης, Καμάρας, Δομάζος, Δημητρίου, Αντωνιάδης, Κουβάς (77’ Φυλακούρης).