Σαν σήμερα…

Ήταν 9 Δεκεμβρίου 1912 και το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του Ελληνικού στόλου το «Δελφίν» γράφει ιστορία.

Γίνεται το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» στο πλαίσιο του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Η παραλαβή του «Δελφίν» είχε γίνει στις 21 Αυγούστου του ίδιου έτους στον ναύσταθμο της Τουλόν της Γαλλίας από τον πλωτάρχη Στέφανο Παπαρηγόπουλο, που ήταν και ο πρώτος κυβερνήτης του

Αμέσως μετά την παραλαβή του άρχισε η εντατική εκπαίδευση του πληρώματος υπό την επίβλεψη Γάλλων αξιωματικών.

Από τις 20 Νοεμβρίου άρχισε τις περιπολίες, πλέοντας στην επιφάνεια, αλλά και σε κατάδυση, έξω από τα Δαρδανέλια, ενώ τις νύκτες προσορμιζόταν στην Τένεδο.

Τις πρωινές ώρες της 9ης Δεκεμβρίου, 6 Τουρκικά πολεμικά εμφανίστηκαν στο στόμιο των Δαρδανελλίων.

Τα εχθρικά πλοία στράφηκαν προς νότο με κατεύθυνση προς τα Μαυρονήσια. Όταν φάνηκαν στον ορίζοντα το «Δελφίν», καταδύθηκε και επιχείρησε να τορπιλίσει το «Μετζηδιέ» από απόσταση 500 μέτρων.

Ο τορπιλοβλητικός σωλήνας, όμως, έπαθε αφλογιστία και η τορπίλη έπεσε στο βυθό, δίπλα στο υποβρύχιο, χωρίς να εκραγεί. Τα Τουρκικά πλοία πέρασαν πάνω από το «Δελφίν» χωρίς να το αντιληφθούν.

Τον Σεπτέμβριο του 1916 το «Δελφίν» κατασχέθηκε από τους Γάλλους και στο Ναυτικό αποδόθηκε τον Οκτώβριο του 1917. Όμως, ήταν πια άχρηστο και οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασής του ανέφικτη και παροπλίστηκε το 1920.